FARES ULEI CIMBRU 10 ml
Actiuni: Menţine sănătatea aparatului respirator. Susţine buna funcţionare a aparatului urinar. Stimulează capacitatea de apărare a organismului.
Ingrediente: ulei esenţial obţinut din părţile aeriene ale speciei Thymus vulgaris L., fam Lamiaceae, conţine timol, carvacrol, p-cimen, terpinen.
Cimbrul, originar din Grecia, era cunoscut încă din antichitate. Atât Dioscoride cât şi Hipocrat l-au menţionat ca plantă cu proprietăţi benefice. Probabil că era folosit şi ca ingredient în parfumuri de vreme ce numele - Thymus - îi vine din grecescul „thymos” care înseamnă a parfuma. Egiptenii îl utilizau în tehnicile de îmbălsamare, datorită proprietăţilor sale conservante. Pe vremea turnirurilor era oferit cavalerilor pentru a le conferi curaj.
Beneficii ale utilizării: Intern -contribuie la eliminarea microorganismelor potenţial patogene, pe un spectru larg, din tractul respirator, digestiv şi din cel uro-genital -ajută fluidificarea şi eliminarea secreţiilor mucoaselor tractului respirator -susţine funcţionarea sănătoasă a tractului respirator, ajută la calmarea iritaţiilor mucoaselor nazale, ale gâtului -tonic digestiv, ajută la reducerea balonării şi a flatulenţei -susţine purificarea tubului digestiv -contribuie la eliminarea microorganismelor potenţial patogene la nivel uro-genital, calmand iritaţiile şi disconfortul apărut la urinare
Extern -sub formă de masaj -susţine sănătatea sistemului osteoarticular -tonifică starea generală contribuind la reducerea senzaţiilor de oboseală şi slăbiciune -ajută la păstrarea sănătăţii şi igienei pielii
-sub formă de inhalaţii, ajută la reducerea disconfortului existent la nivelul sinusurilor -sub formă de soluţie otică pentru picături locale, este util pentru eliminarea microorganismelor potenţial patogene din canalul auditiv, pentru reducerea disconfortului local cauzat de prezenţa acestora
Mod de intrebuintare: Uz intern: 1-3 picături de ulei esenţial de 3 ori pe zi, amestecate cu o linguriţă de miere. În cazul diabeticilor, administrarea se face pe o bucăţică de pâine. Uleiul se administrează timp de 7-14 zile. Cura se poate repeta după o pauză de 2 săptămâni. Uz extern: Inhalaţii: 3-4 picături de ulei esenţial se pun într-un litru de apă fierbinte. Se inspiră timp de 10-15 minute stând aplecat peste vas cu capul acoperit cu un prosop. Candela de aromaterapie: 5-6 picături în apă. Se va avea grijă ca atâta timp cât lumânarea este aprinsă farfurioara să nu rămână fără apă. Masaj: 1-2 picături de ulei esenţial se amestecă cu 10 ml ulei gras (măsline, sâmburi de struguri, etc.). După masaj uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare timp de 6-8 ore.
Atenţionări: Nu se recomandă femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, copiilor sub 7 ani şi în caz de hipersensibilitate la cimbru. Nu este indicat în caz de afecţiuni neurologice (epilepsie), afecţiuni cardiace (hipertensiune).
Uleiul esenţial de cimbru este iritant pentru mucoase de aceea se foloseşte întotdeauna diluat!
Rolul componentelor: Cimbrul este o plantă erbacee, aromatică din zona colinară mediteraneană, dar care poate fi cultivată și în grădini. Îi plac terenurile uscate dar udate de rouă. Înfloreşte în din iunie până septembrie şi se recoltează în această perioadă partea ierboasă. Se usucă la umbră, în încăperi bine aerisite. Cimbrul conţine ulei volatil bogat în carvacrol şi tymol, acizi – cafeic şi rozmarinic- tanin şi un principiu amar – serpilina. Cimbrul şi Cimbrişorul au proprietăţi medicinale similare. Sunt plante medicinale antiseptice, antispastice, expectorante, antiparazitare (antihelmintic), coleretice şi colagoge şi uşor diuretice. Stimulează apetitul când este pus în mâncare. Infuzia nu se consumă seara pentru a nu induce insomnie, iar în uz extern dezinfectează plăgile și înţepăturile de insecte. Adăugată în apa de baie este tonifiantă. Pulberea de cimbrişor folosită pentru spălatul dinţilor îi albeşte.
|