- Plantilia
- Sfaturi pentru Sanatate
- 37083 views
- 3 comments
Uleiul de cuișoare este extras din bobocii de flori ai copacului Eugenia caryophyllata, originari din insulele arhipelagului indonezian, care acum se cultiva în multe zone tropicale din întreaga lume. Bobocii sunt de obicei culesi inainte de a se deschide si uscati la soare. Uleiul extras din bobocii uscați este bogat în mulți compuși volatili care dau aroma puternica a uleiului. Eugenolul este componenta principală, formând 70-90% din ulei.
Cuisoarele sunt pe primul loc in cadrul listei cu produse antioxidante – conform scalei ORAC ( oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului) pudra de cuisoare are o valoare de 314.446 unitati/100gr .
Cuisoarele sunt unele dintre cele mai folosite condimente, foarte puternic, care trebuie utilizat in cantitati reduse pentru a da un plus de gust preparatelor culinare.
Insa, cuisoarele fac mult mai mult decat sa aromatizeze mancarea, uleiul de cuisoare amelioreaza problemele gastro-intestinale si ajuta digestia. Acțiunea sa anestezică îl face un remediu favorit pe bază de plante pentru toate tipurile de dureri, uleiul fiind folosit cu succes in stomatologie.
Iată cateva beneficii ale acestui ulei terapeutic puternic:
1.Adjuvant în durerile dentare
Aceasta este una dintre cele mai importante utilizari ale uleiului de cuisoare.
În trecut se sfaramau cuisoarele iar pulberea obtinuta se introducea in caria care provoca durerea si in scurt timp efectul anestezic al cuisoarelor facea durerea sa dispara. Dar uleiurile volatile din cuișoare sunt atât de puternice încât pot deteriora și țesuturile sănătoase si de aceea se recomanda utilizarea cu măsura, si de preferinta a uleiului, pentru ca se poate face cat mai corect dozarea, fara a distruge si tesutul sanatos.
Desi puteti fi tentati sa puneti in carie o picatura de ulei nediluat, cea mai sigura modalitate de utilizare este imbibarea de tampoane sterile cu un amestec facut din ulei de cocos si ulei de cuisoare si introducerea acestora in carie.
Se amestecă 1 lingură de ulei de nucă de cocos cu 1 linguriță de ulei de cuișoare și se agită bine. Cu acest amestec se poate ameliora durerea dentara si inflamatia gingivala
Uleiul de cuișoare ar trebui să fie tratat ca o măsură temporară, deoarece în principal aduce o ușurare prin anestezia nervilor. Daca durerea persista mergeti la stomatolog!
2.Scăderea inflamației gurii și gâtului
Diversele afectiuni ale cavitatii bucale cum ar fi ulcerul bucal, stomatita, gingivita pot fi ameliorate cu succes cu ajutorul uleiului de cuisoare.
Efectul anestezic al uleiului de cuisoare poate ajuta la ameliorarea durerii, dar un beneficiu suplimentar poate veni din acțiunea antiinflamatorie și antibacteriană a eugenolului și a altor compuși fenolici în uleiul esențial.
Gargara cu ulei de cuisoare în apă caldă poate ajuta si la îmbunătățirea igienei dentare, pe lângă reducerea durerii și a inflamației. Gargara este eficienta si pentru durerile de gât datorate refluxului gastric, infecțiilor bacteriene și virale, amigdalită, laringită etc.
Se dizolvă 1 linguriță de sare într-o ceașcă de apă caldă și se adaugă 3 picături de ulei de cuisoare. Faceti gargara cu această soluție de două până la trei ori pe zi.
3.Utilizarea interna dizolvat in miere
Pentru diverse tipuri de infectii cum ar fi otita, sinuzita, bronsita, cistita, enterocolite si parazitoze, uleiul de cuisoare poate fi folosit cu rezultate foarte bune si intern, dar numai dizolvat in miere si respectand indicatiile producatorului.
Atenție: Uleiul de cuișoare are proprietăți anticoagulante și de scădere a glicemiei; prin urmare, diabetici și persoanele care administrează anticoagulante ar trebui să evite formulele interne ale uleiului de cuisoare.
Folosirea interna a uleiului de cuiosoare in timpul sarcinii trebuie evitata deoarece poate produce contractii uterine.
4.Odorizant pentru respirație
Aroma uleiului de cuișoare poate acționa ca un odorizant de moment, dar cea care da un efect de durata este proprietatea antimicrobiană a acestuia.
Se amestecă câte 2 picături de ulei de esențial de cuisoare și mentă într-o ceașcă de apă. Se adaugă extract de stevie (opțional), pentru un gust usor dulceag. Puneti amestecul intr-o sticluta cu pulverizator si folositi-l ca spray de gura, 100% natural, oricand aveti nevoie.
5. Pentru greață și vărsături
Femeile insarcinate pot purta cu ele un saculet de cuisoare pe care sa il miroase oro de cate ori au senzatia de greata. Utilizarea uleiului de cuisoare impreuna cu ulei de menta in dispozitive de aromaterapie poate fi la fel de eficienta.
6. Protecția împotriva insectelor.
Mirosul puternic al uleiului de cuișoare este respingător pentru insecte, inclusiv pentru țânțari. Este o practică obișnuită în zonele tropicale să se frece frunzele multor plante aromatice pe părțile expuse ale corpului pentru a îndepărta deranjantii tantari.
Uleiul de cuișoare este o alternativă excelentă la acest lucru. Se amestecă 5-10 picături de ulei de cuisoare în 200ml de ulei de nucă de cocos. Aplicați amestecul pe față, pe mâini și picioare înainte de a ieși din casă.
Pentru o seară fără probleme în grădină sau terasă, puteți folosi câteva picături de ulei citronela și ulei de cuisoare într-un difuzor. Insectele zburatoare vor sta departe de zonă.
7.Adjuvant în infecții fungice
Uleiul de cuisoare poate combate diverse infecții fungice, inclusiv candidoza orală și vaginală.
Infecțiile fungice pot fi tratate cu succes cu uleiul de cuișoare,atat aplicat pe piele, cat si prin badijonaj bucal. Fiind un ulei comestibil, este chiar mai sigur decat solutiile antifungice de sinteza.
Se încălzesc 2 linguri de ulei de cocos până se topește, se amestecă în el 10 picături de ulei de uisoare și se lasă să se răcească. Aplicați amestecul obtinut ca remediu antifungic atat in cavitatea bucala, prin badijonaj, cat si pe piele, insa in cazul unor infectii fungice aparute pe piele rezultatele pot aparea mai greu.
8.Adjuvant în tratarea acneei
Proprietatea antiinflamatorie și bactericidă a uleiului de cuișoare este de ajutor in cazul acneei.S-a dovedit ca eugenolul, continut de uleiul de cuisoare, este eficient împotriva Propionibacterium acnes, bacteria implicată în majoritatea cazurilor de acnee.
Nu aplicati uleiul de cuisoare pe fata nediluat deoarece, fiind un ulei puternic, poate arde pielea. Utilizați întotdeauna un ulei gras, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de jojoba, pentru a dilua uleiul esențial de cuisoare înainte de a-l aplica pe piele.
Se amestecă doar o picătură de ulei de cuisoare în 1 lingură de ulei de nucă de cocos usor încălzit și se aplică pe față, masându-l ușor cu vârful degetelor. Uleiul de cuișoare va pătrunde adânc în porii pielii și va elimina infecția, dar poate dura câteva săptămâni înainte ca pielea să se vindece complet.
Chiar si dupa ce acneea se opreste, puteti folosi uleiul de cuisoare pentru spalarea fetei. Puteți adăuga 2 picături de ulei de cuisoare într-un litru de apă caldă și o puteți folosi pentru a vă spăla fața dimineața și înainte de a merge la culcare. Clătiți cu apă rece.
9.Reduce problemele respiratorii
Uleiul de cuișoare este folosit în mod obișnuit în multe unguente și balsamuri convenționale pentru a ușura congestia toracică și a sinusurilor.
Inhalatiile cu 2-3 picaturi de ulei de cuisoare și ulei de eucalipt adăugat în 1.5 litri de apă fierbinte va decongestiona rapid căile respiratorii și vă va ajuta să respirați ușor.
Pentru face balsam pentru masaj pe piept, amestecați câte 5 picături de ulei de cuisoare și de eucalipt și 10 picături de ulei de lamaie cu 200ml de ulei de nucă de cocos.
10.Reduce durerile de urechi
Proprietatea anestezică și analgezică a cuișoarelor este utilă pentru ameliorarea durerii de ureche.
Pentru a face o solutie utila in reducera durerii de urechi, amestecați 2 picături de ulei de cuisoare în 1 linguriță de ulei de susan încălzit la temperatura corpului. Utilizați un flacon cu picurator sau o pipeta pentru a administra 1-2 picături de amestec în fiecare ureche.
11.Pesticid și erbicid excelente
Puteți să vă păstrați casa și grădina în siguranță cu uleiul de cuisoare, ca pesticid și ucigaș de buruieni, în loc de compuși chimici nocivi.
Se amestecă 1 lingura de ulei de cuisoare cu 5 linguri ulei de neem și 3.8 litri de apă. Adăugați o linguriță de detergent de vase (pentru diluarea uleiului de neem ), de preferinta natural, și amestecați bine. Pulverizati-o pe plantele de interior și exterior pentru a evita insectele și alți dăunători.
Comments (3)