De obicei la primul copil îți faci griji cu privire la cantitatea de lapte matern pentru bebeluș chiar și după primele câteva săptămâni. Deși aceasta este o teamă obișnuită, există doar un număr mic de mame care nu produc suficient lapte matern. Dacă insa, aportul de lapte matern este scăzut, acesta poate fi de obicei crescut în mod natural.

Inainte de a incerca medicamente pentru cresterea productiei de lapte matern, ar trebui sa acorzi o deosebita atentie urmatorilor factori:

Tehnica de alaptare

Este foarte important sa atasezi corect copilul la san si sa urmaresti cererea copilului, desi unii medici recomanda alaptatul dupa un program stabilit, literatura de specialitate si practica in sine a demonstrat ca fluxul de lapte matern creste in concordanta cu cererea din partea copilului, cu alte cuvinte, cu cat copilul este atasat mai des la san, cu atat productia de lapte va creste mai mult.

Ca atare un prim pas pentru o alaptare eficienta consta in tehnica de alaptare, adica bebelusul trebuie pozitionat corect la san, astfel incat sa poata suge corespunzator. Dacă nu stii sigur cum să verifici dacă bebelușul tau este atasat corect, discuti cu medicul sau contactezi un consultant local pentru alăptare.

În primele câteva săptămâni de la nașterea bebelușului, ar trebui să alăptezi la fiecare două până la trei ore.

Stimularea sanilor

Daca ai un bebelus care nu suge foarte mult si nici foarte des atunci poti folosi o pompă pentru sân pentru a-ti stimula sânii în continuare, după ce ai terminat de alăptat bebelușul. Stimuland suplimentar, corpul tau intelege ca trebuie sa produca mai mult lapte, astfel incat sa acopere cererea.