De obicei la primul copil îți faci griji cu privire la cantitatea de lapte matern pentru bebeluș chiar și după primele câteva săptămâni. Deși aceasta este o teamă obișnuită, există doar un număr mic de mame care nu produc suficient lapte matern. Dacă insa, aportul de lapte matern este scăzut, acesta poate fi de obicei crescut în mod natural.

Inainte de a incerca medicamente pentru cresterea productiei de lapte matern, ar trebui sa acorzi o deosebita atentie urmatorilor factori:

Tehnica de alaptare

Este foarte important sa atasezi corect copilul la san si sa urmaresti cererea copilului, desi unii medici recomanda alaptatul dupa un program stabilit, literatura de specialitate si practica in sine a demonstrat ca fluxul de lapte matern creste in concordanta cu cererea din partea copilului, cu alte cuvinte, cu cat copilul este atasat mai des la san, cu atat productia de lapte va creste mai mult.

Ca atare un prim pas pentru o alaptare eficienta consta in tehnica de alaptare, adica bebelusul trebuie pozitionat corect la san, astfel incat sa poata suge corespunzator. Dacă nu stii sigur cum să verifici dacă bebelușul tau este atasat corect, discuti cu medicul sau contactezi un consultant local pentru alăptare.

În primele câteva săptămâni de la nașterea bebelușului, ar trebui să alăptezi la fiecare două până la trei ore.

Stimularea sanilor

Daca ai un bebelus care nu suge foarte mult si nici foarte des atunci poti folosi o pompă pentru sân pentru a-ti stimula sânii în continuare, după ce ai terminat de alăptat bebelușul. Stimuland suplimentar, corpul tau intelege ca trebuie sa produca mai mult lapte, astfel incat sa acopere cererea.

Alimentarea sanatoasa

Este o idee foarte bună să încerci să mânanci puțin mai bine în timp ce alăptezi. Alăptarea și obținerea laptelui matern necesită o cantitate bună de energie. Deci, pentru a construi un aport de lapte sănătos, trebuie sa te alimentezi cu mese bine echilibrate și gustări sănătoase.

De asemenea ar trebui sa adaugi în alimentația zilnică câteva alimente care stimulează laptele, cum ar fi: fulgi de ovăz, legume verde închis și migdale, pentru a ne ajuta să obținem caloriile necesare.

Consumul crescut de lichide

Laptele matern este format din aproximativ 90% apă, deci trebui sa consumi suficiente lichide în fiecare zi. Consumul de aproximativ 6 până la 8 pahare de apă sau alte lichide sănătoase, cum ar fi lapte, suc sau ceai, ar trebui să fie suficient pentru a te menține hidratata.

Dacă iti este sete, bei mai mult, iar dacă te simti ametita sau ai dureri de cap, gură uscată, acestea sunt semne că nu te hidratezi suficient.

Evitarea suzetelor si a biberoanelor

Pentru ca fluxul de lapte matern sa creasca este necesar sa-ti pastrazi copilul la sân cât mai des posibil pentru câteva zile, permițând copilului sa utilizeze sânul si ca suzetă.

Evitand utilizarea suzetelor si a biberoanelor oferi sansa organismului tau de a creste productia de lapte matern in mod natural.

Reducerea nivelului de stres

Dacă descoperi că esti stresata sau anxioasa, primul pas în creșterea fluxului de lapte matern este de a reduce nivelul de stres. Stresul excesiv poate epuiza corpul nostru de nutrienti si minerale, care pot afecta capacitatea organismului de a finaliza funcții esențiale. Producția de lapte matern este afectată de stres intr-un mod negativ, ca atare acesta este un alt motiv pentru care ar trebui sa te relaxezi.

Este necesar sa gasesti modalitati de a reduce activitatile care le ai de facut, astfel incat sa te asiguri ca te ingrijesti de propriile nevoi si dormi suficient in fiecare noapte. O modalitate de reducere a stresului ar putea fi si utilizarea betisoarelor parfumate antistres care cu parfumul lor îmbietor, sunt recunoscute pentru efectul calmant, purificator.

Consumul de ceai si suplimente pentru cresterea fluxului de lapte

Pentru a creste productia de lapte putem utiliza, de asemenea ceaiuri si suplimente naturiste.

Plantele galactogene sunt recomandate mamelor din două motive: sporesc producţia de lapte şi previn formarea de gaze la mamă şi nou-născut: anason, fenicul, schiduf, ciulin etc.

Anason – acesta susţine secreţia sucurilor digestive şi reducerea spasmelor intestinale atat la mama care alapteaza cat si la bebelusul care este alaptat. În plus crește secreția de lapte la femei și reglează menstrele;

Fenicul – este utilizat de femeile care alăptează pentru stimularea și creșterea producției de lapte matern, aceasta avand proprietăți asemănătoare estrogenului;

Schinduf - susţine secreţia lactată pentru mamele care alăptează.

Pe langa ceaiuri, exista de asemenea mai multe optiuni pentru suplimente pe baza de plante, care ofera combinatii de ierburi care ajută la instalarea şi menţinerea unei producţii bune de lapte. Galafor forte de la Sun Wave Pharma contine o combinatie de 6 plante eficiente pentru stimularea lactatiei.

De asemena Stimularea Lactatiei Mami si Bebe, de la Fares au in compozitia lor seminte de schinduf, fenicul, anason etc, care contribuie la stimularea lactatiei, si astfel, la cresterea volumui de lapte matern.

Laptele matern este principala sursă de nutriție pentru nou-născuți, conținând grăsimi, proteine, carbohidrați, minerale și vitamine variabile, protejeaza bebelusul împotriva infecțiilor și inflamațiilor, contribuind în același timp la dezvoltarea sănătoasă a sistemului imunitar. Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda alaptarea pana la varsta de 2 ani.

Comments (2)

    • Mirabela
    • 2023-01-22 20:22:34
    Ceaiul de la fares are menta care scade productia de lapte
    • Alina
    • 2023-01-27 14:42:58
    Ceaiul Stimularea Lactatiei de la Fares contine menta, dar in cantitate foarte mica, si nu influienteaza in sensul scaderii lactatiei. Este foarte bun, pe mine m-a ajutat enorm.

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare