- Plantilia
- Sfaturi pentru Sanatate
- 1293 views
- 0 comments
Semințele de chia sunt semințe negre, foarte mici, provenite din planta Salvia hispanica.
Semințele de chia erau o hrană importantă pentru azteci și mayași și erau foarte apreciate pentru capacitatea lor de a furniza energie durabilă. De fapt, „chia” este vechiul cuvânt maya care înseamnă „tărie”.
Chiar dacă aceste mici seminte sunt cunoscute încă din antichitate, ele au fost recunoscute ca și superalimet de către omul modern, recent.
În ultimii ani, ele au explodat în popularitate și sunt acum consumate de oameni conștienți de sănătate din întreaga lume, fiind considerate unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta.
În ciuda marimii lor, semintele de chia sunt extrem de bogate in fibre, proteine, omega 3, vitamine și minerale, si au beneficii importante pentru corp și creier.
O porție de seminte de chia (28 de grame sau 2 linguri) conține
Fibre: 11 grame
Proteine: 4 grame
Grăsime: 9 grame (dintre care 5 grame sunt omega-3)
Calciu: 18% din DZR
Mangan: 30% din DZR
Magneziu: 30% din DZR
Fosfor: 27% din DZR
De asemenea, conțin și zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B2.
Doza zilnica recomanda de chia furnizează doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili.
BENEFICIILE CONUSMULUI SEMINTELOR DE CHIA
1. Semințele de chia furnizează o cantitate mare de nutrienți cu foarte puține calorii.
Acest lucru le face una dintre cele mai bune surse de nutrienți importanți cu foarte puține calorii.
2. Semințele de chia sunt o sursa excelentă de antioxidanti
Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea grăsimilor delicate din semințe și care au multiple beneficii pentru sanatate
3. Aproape toti carbohidrații din semintele de chia sunt din fibră
O porție (28 de grame) de semințe de chia are 12 grame de carbohidrați. Cu toate acestea, 11 dintre aceste grame sunt fibre, pe care corpul nostru nu le digeră.
Fibrele nu cresc glicemia și nici nu necesită eliminarea insulinei.
Conținutul de carbohidrați digerabili este de doar un gram pe portie (28 de grame), și este foarte scăzut. Acest lucru face din chia un aliment prietenos cu conținut scăzut de carbohidrați.
Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi până la 10-12 ori greutatea lor în apă, capatand un aspect de gel, extinzându-se în stomac și oferind senzație de satietate. Acest lucru este benefiuc pntru organism deoarece ajuta la absorbtia lenata a laimentelor și la scaderea cantitatii de alimente consumate
Fibrele hrănesc, de asemenea, bacteriile prietenoase din intestin, - păstrarea florei intestinale sănătoasă foarte importanța pentru sănătate.
4. Semințele de chia sunt bogate în proteine de calitate
100 de grame de seminte contin 14 grame de proteine – cantitate foarte mare comparativa cu majoritatea plantelor. În plus au un echilibru bun al aminoacizilor esențiali
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de protein - mai ales pentru persoanele care mănâncă puține sau deloc produse de origine animală.
5. Semintele de chia pot ajuta în curele de slabire
Fibrele solubile continute de semintele de chia absorb cantități mari de apă și se extind în stomac, cresc senzația de plenitudine și să încetinească absorbția alimentelor
Mai multe studii au examinat glucomananul din fibre solubile, care funcționează într-un mod similar, arătând că poate duce la pierderea în greutate
De asemenea, proteina din semințele de chia ar putea ajuta la reducerea poftei de mâncare și a consumului de alimente.
6. Semințele de chia sunt bogate în acizi grași Omega-3
La fel ca semințele de in, semințele de chia sunt foarte bogate în acizi grași omega-3.
De fapt, semințele de chia conțin mai mulți omega-3 decât somonul, gram pentru gram.
7. Semințele de chia pot reduce riscul de boli de inimă
Având în vedere că semințele de chia sunt bogate în fibre, proteine si omega-3, acestea pot reduce riscul de boli de inimă.
8. Sunt bogate în nutrienți importanți pentru sanatatea sistemului osos
Semințele de chia sunt bogate în calciu, magneziu, fosfor și proteine. Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea oaselor.
9. Semințele de chia pot reduce nivelul zahărului din sânge
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, dimineața, pe nemancate, sunt un semn tipic al diabetului de tip 2 netratat.
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge, în mod constant, sunt asociate cu un risc crescut de mai multe boli cronice, inclusiv boli de inimă
Dar creșterile temporare ale glicemiei după mese pot avea, de asemenea, efecte adverse asupra sănătății atunci când sunt excesiv de mari în mod regulat.
Studiile efectuate pe animale au constatat că semințele de chia pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și controlul zahărului din sânge, stabilizând nivelul zahărului din sânge după mese
Studii umane susțin acest lucru arătând că, consumul de pâine care conține semințe de chia ajuta la o creștere mai mica a glicemiei după masa în comparație cu pâinea care nu include seminte de chia
10. Semințele de chia sunt ușor de încorporat în dieta ta
Semințele de chia sunt incredibil de ușor de încorporat în dieta ta.
Semințele au un gust aproape neutru, așa că le puteți adăuga în foarte multe preparate.
De asemenea, nu trebuie să fie măcinate ca semințele de in, ceea ce le face mult mai ușor de consumat
Pot fi consumate crude, hidratate în sucuri naturale, lapte vegetal sau lapte de origine animala, adăugate în terci, budincă, iaurt, piureuri, sau adăugate la produse de patiserie.
Puteți, de asemenea, să le presărați pe feluri de mâncare cu cereale, legume,orez, cuscus, salate
Datorită capacității lor de a absorbi atât apa, cât și grăsimile, acestea pot fi folosite pentru îngroșarea sosurilor și ca înlocuitor de ouă în preparate
Adăugarea semințelor de chia în preparate le va crește considerabil la valoarea nutrițională.
Comments (0)