Nevoi dietetice zilnice – MINERALELE

Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o clasificare a substantelor nutritive bazate pe functiile pe care le indeplinesc acestea. Cuprinde trei categorii:

Substante nutritive de formare, care au rolul de a produce, mentine si repara tesuturile. Din aceasta categorie fac parte proteinele si mineralele.

Substante nutritive energetice, furnizeaza energia necesara pentru ca organismul sa isi realizeze toate functiile. Din aceasta categorie fac parte carbohidratii, grasimile si cu anumite rezerve proteinele.

Substante nutritive de reglare, controleaza functionarea metabolismului. Din aceasta categorie fac parte vitaminele, sarurile minerale si apa.

MINERALELE

In afara de substantele organice – proteine, lipide si glucide – organismul are nevoie de o serie de substante anorganice, fara de care viata ar fi imposibila.

Mineralele au o importanta deosebita pentru organism desi cantitatile necesare sunt incomparabil mai mici decat cele ale substantelor nutritive. Mineraele nu pot fi sintetizate de catre organismul uman si nu pot fi asimilate in stare pura, ci sub forma de saruri organice produse de organisme vegetale sau animale.

Multimineral Natural 60 cps DVR Pharm conține nu mai puțin de șase minerale biologice, extrase din surse 100% naturale: Calciu, Magneziu, Zinc, Seleniu, Siliciu și Fier. Datorită complexității sale, spectrul de aplicații al acestui „cocktail” de minerale și oligoelemente este uriaș.

Acțiuni:

  • Ajută la completarea necesarului de minerale, în cazul unei diete deficitare sau al unui necesar crescut.

  • Calciul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților.

  • Zincul contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide.

  • Magneziul contribuie la reducerea oboselii și extenuării.

Calciul si Fosforul sunt elemente indispensabile organismului uman. Impreuna formeaza substratul mineral al oaselor si dintilor. 99% din calciul prezent in organismul uman (care nu presupune mai mult de 1,5 % din greutatea totala) se gaseste in oase si dinti. In afara de intretinerea acestora este responsabil pentru coagularea sangelui, contractia muschiului cardiac si functionarea nervilor. Asimilarea sa depinde de vitamina D. Lipsa claciului si fosforului, mai ales in copilarie si adolescenta poate duce la aparitia rahitismului.

Sodiul, Clorul si Potasiul se gasesc in alimentele de origine animala sau vegetala si sunt aduse in organism, de regula, sub forma clorurii de sodiu.

Clorul este necesar formarii acidului clorhidric, aflat in sucul gastric, care are rol foarte important in procesul de digestie.

Sodiul are o importanta deosebita in mentinerea echilibrului acido – bazic. Insuficienta sodiului in organism sau pierderea sa prin varsaturi, diaree si transpiratii abundente conduce la scaderea tensiunii arteriale sub valori normale si creste riscul de hipertensiune arteriala.

Potasiul are un rol important in functionarea muschiului cardiac. Impreuna cu sodiul regleaza lichidele din corp si retinerea apei.

Magneziul permite celulelor sa retina potasiul si regleaza functionarea vitaminei B6. Este catalizatorul multor functii biologice (asimilarea si transportul substantelor nutritive, eliberarea energiei, transmiterea de impulsuri nervoase, sinteza compusilor organici, contractia musculara). Prezenta sa in cantitate mare are un efect laxativ, iar lipsa lui provoaca crampe musculare, spasme, insomnie si depresie.

Fierul este luat din organismul uman atat din alimente de origine animala cat si din unele legume verzi, fructe uscate, cereale si leguminoase uscate. In organismul nostru fierul se gaseste intr-o proportie destul de mica, doua treimi din acesta se gaseste in hemoglobina. Functia esentiala a fierului din hemoglobina este legarea oxigenului si transportul acestuia de la plamani la tesuturi. Fierul din sange este oxidat in plamani, de unde apoi este transportat la tesuturi, unde este redus. O persoana sanatoasa resoarbe circa 10% din fierul continut in aliment. Proteine specializate ajuta fierul sa fie asimilat din hrana, insa absorbtia sa depinde in mare parte de natura originii sale (animala sau vegetala). Fierul de origine animala, hemic este usor de absorbit, datorita unor compusi (glicosaminoglicani) din matricea extracelulara a tesuturilor musculare. Cel vegetal, non-hemic, mai greu absorbabil, dar mai usor reglabil. Fierul din produse vegetale se absoarbe mai usor in organism in prezenta vitaminei C.

Iodul regleaza functionarea glandei tiroide. Lipsa lui poate provoca boli ale tiroidei si poate afecta dezvoltarea fizica si mentala. Iodul se gaseste in peste, alge marie, oua, ceapa, usturoi precum din plate cultivate in soluri cu iod.

Zincul desi este prezent in multe alimente, organismul nu il absoarbe in cantitati mari. Prezenta lui este minima, dar are ca efecte cresterea libidoului, este prezent in materialul seminal si este mineralul care se gaseste in caea mai mare cantitate in prostata.

Descopera aici gama noastră de minerale și bucură-te de proprietatile lor!

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare