- Plantilia
- Sfaturi pentru Sanatate
- 603 views
- 0 comments
Singura certitudine pe care o avem este ca acest concept – de fericire – capata sens doar în perceptia propriei a fiecarei persoane, în funcție de așteptările și dorintele sale. Astfel, întâlnim oameni care se declara fericiți foarte ușor în timp ce alții nu reușesc sa găsească fericirea așa ușor .
În sensul larg al cuvântului fericirea este definita ca o stare de bine de moment , pe o perioada mai mare de timp sau o combinatie intre acestea doua.
Din punct de vedere anatomic starea de bine ne este influențată de neurotransmitatori și hormoni cu rol bine definit iar noi putem doar ajuta organismul sa produca substantele de care avem nevoie în cantitati suficiente. Putem face asta prin alimentatie, mișcare , odihna și cu ajutorul suplimentelor nutritive.
În cele ce urmează vom vorbi despre cei mai importanti hormoni și neurotransmitatori cu rol în producerea și mentinerea starii noastre de bine :
Serotonina este un neurotransmitaor care influențează funcții ale organismului cum ar fi: somnul, memoria, temperatura, comportamentul sexual, dispoziția, apetitul, sistemul endocrin etc.
Serotonina este hormonul care ne regelaza dispoziția, mentinandu-ne sau facandu-ne fericiți, reducand anxietatea și ajutandu-ne sa dormim. Datorită rolului ei atât de important în mentinerea starii de bine a organismului serotonina este supranumita și „hormonul fericirii”.
Serotonina se formeaza din aminoacidul triptofan , care se găsește în proteinele pe care le luam din alimenatie. Ajunse în organism , proteinel Ese transforma în 5HTP (I-5-Hidroxitriptofan) care la rândul sau se transforma în serotonina.
Productia de serotonina în organism este influențată de un cumul de factori, cum ar fi :
Lumina solara – expunerea la lumina solara influențează productia de serotonina. La polul opus se afla expunerea la lumina artificiala, în special pe timpul nopții, deoarece serotonina este hormonul din care se formeaza melatonina, iar expunerea la o lumina prea puternica pe timpul nopții împiedica transformarea serotoninei în melatonina.
Exercitiile fizice – au rol de producere și eliberare a secretiei de serotonina, conditia ca acest lucru să se întâmple este ca exercitiile fizice să se facă de plăcere și la o intensitate acceptabila pentru persoana care le practica. Exercitiile fizice fortate nu au efect de eliberare a serotoninei.
Alimentatia- are de asemenea un rol foarte important în producerea de serotonina. În general carbohidratii simpli ajuta la creșterea nivelului de serotonina dar și cei compusi sunt benefici.
De asemena consumul de proteine complete și de alimente care contin triptofan ajuta la producerea de serotonina. Reamintim ca proteinele se transforma în 5HTP . Suplimentele de Vitamina B6 ajuta la transformarea triptofanului în serotonina.
Dopamina este neurotransmitatorul cel mai important, după serotonina, în activarea starii de fericire. Dopamina, numita și hormon „al placerii” se eliberează atunci când avem așteptări pozitive de la o acțiune, când avem încredere ca vom reuși. Atingerea unui scop pe care ni-l propunem ajuta la stimularea secretiei de dopamina. Dopamina crește concentrarea și atentia, ofera energie, ne influențează dispoziția de pete zi și îmbunătățește somnul.
Oxitocina este un alt hormon responsabil de starea noastră de bine. Initial s-a crezut ca acesta este prezent doar la femei și ca ajuta la o coneziune mai stransa și mai buna cu bebelusul. De asemenea este știut și faptul ca oxitocina este administrata femeilor însărcinate pentru a ajuta la inducerea travaliului. Studii ulterioare au arătat ca oxitocina este eliberata la ambele sexe. Astfel, oxitocina este eliberata în mod natural de proaspetele mamici în timpul nasterii și alaptarii, dar de asemnea este eliberata și în timpul orgasmului și imbratisarii. De asemnea oxitocina se eliberează și atunci când avem relații sociale pozitive.
Endorfinele au fost descoperite în anul 1970 de către doi neurologi americani care au observat existenta la nivelul creierului a unui tip de morfina, compus din aminoacizi și produs intern. Endorfinele au rolul de a inlatura durerea, au un ușor efect sedativ și ne fac mai puțin supărați. Practic endorfinele sunt cele care ne ajuta sa trecem cu mai multă ușurința peste problemele de zi cu zi. Endorfinele stimuleaza de asemnea și porductia de dopamina. Endorfinele sunt produse în timpul orgasmului, atunci când radem puternic și când facem sport – enodrfinele fiind numite și „drogurile sportivilor”. Pe lângă faptul ca stimuleaza secretia de endorfine, activitățile sportive ajuta și la reducerea cortizolului – hormonul stresului. StImularea producțieI de endorfine se realizeaza și prin masaj și meditatie.
Endorfinele actioneaza ca un medicament natural care reduc tensiunea și aduc în schimb relaxarea, în organismul uman fiind desoperite pana acum cel puțin 20 de tipuri diferite de endorfine. Alimentele care stimuleaza productia de endorfine sunt ardeiul iute , boabele de cacao, ciocolata – în special ciocolata neagră. De asemnea parfumuri cum ar fi cel de lavanda sau de vanilie au fost legate de o stimulare a secretiei de endorfine.
La lista noastră mai putem adauga doi „prieteni” ai fericirii , cu acțiuni opuse, potrivite pentru oameni diferiți intre ei. Astfel avem Adrenalina și GABA.
Adrenalina sau Epinefrina se produce de fiecare data cand facem ceva care este dincolo de zona noastra de confort, de ex. prin practicarea de sporturi extreme. Actiunile neobisnuite in practica ne injecteaza adrenalina in organism, producand o frumoasa descarcare energizanta. Efectele descarcarilor de adrenalina pot fi observate cu ușurința atunci când suntem obosiți și făcând ceva total neasteptat, dincolo de acțiunile pe care le facem în mod obișnuit, vom observa cum oboseala dispare.
Gaba sau Acidul y-aminobutiric este opusul adrenalinei. Acesta este produs atunci cand ajungem intr-o stare meditativa, si produce o fericire mult mai putin energizanta, legata mai mult de calm si seninatate.
Indiferent ce înseamnă pentru voi fericirea și indiferent cum încercați sa o găsiți , încercați sa aveți relații frumoase cu persoanele din jurul vostru, arătați-va afectiunea fata de cei dragi cât mai des, bucurați-vă de fiecare zi, faceți mișcare, odihniti-va suficient, mâncați sănătos, iubiți-va pe voi insiva și faceți pe cât posibil lucrurile care va fac plăcere iar rezultatele pozitive în ceea ce privește starea de spirit nu vor întârzia sa apara.
Comments (0)