GLUCIDELE – PRINCIPALA SURSA DE ENERGIE A ORGANISMULUI UMAN

Digestia glucidelor începe chiar din cavitatea bucala și se continua în intestinul subțire, realizându-se într-un timp scurt. Asa se explica de ce alimentele cu un conținut bogat în glucide sunt recomandate persoanelor care fac eforturi mari într-un interval de timp scurt, de exemplu sportivilor, precum și celor care depun activități fizice intense.

În afara de rolul lor energetic, glucidele sunt necesare pentru metabolizarea lipidelor și a proteinelor. Ficatul are o rezerva de aproximativ 40-80 g de glicogen (format din 12 molecule de glucoza) la care organismul poate face apel ori de cate ori are nevoi energetice urgente. Un adult normal are nevoie zilnic de 4 pana la 6 grame de glucide pentru fiecare gram de greutate corporala. În anumite perioade – de creștere, de efort prelungit, de expunere la frig, precum și în unele afecțiuni – cantitatea de glucide consumate zilnic depășește valorile menționate mai sus.
În afara acestor situații, consumul exagerat de glucide conduce la transformarea acestor substanțe în grăsimi de rezerva, cu toate consecințele negative asupra organismului.

Glucidele se împart în trei categorii:
– monozaharide – fructoza, glucoza și galactoza, digerate foarte ușor;
– dizaharide – zaharoza, maltoza și lactoza, digerate ceva mai greu;
– polizaharide – fecule, amidon și celuloza, sau fibra, mult mai dificil de digerat.
Carbohidratii rafinați, specifici de exemplu în patiserie, oferă puține substanțe nutritive, dar capacitatea lor calorica este foarte mare.
Consumul excesiv de alimente bogate în glucide poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Printre bolile generate de excesul de glucide se număra, în primul rand, diabetul zaharat, boala caracterizata prin creșterea conținutului de zahar în sânge peste limita normala. De asemenea intre consumul de glucide și apariția unor boli ca obezitatea sau ateroscleroza, exista o strânsa legătura. 

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare