FACTORII CARE INFLUENTEAZA NIVELUL DE VITAMINA D

Procesul prin care organismul produce vitamina D este complex. Începe când pielea absoarbe razele din ultravioleta invizibilă B (UVB) parte din spectrul luminii. Ficatul și rinichii participă, de asemenea, la producerea unei forme de vitamina D pe care organismul o poate folosi.
O serie de factori influențează nivelul de vitamina D al unei persoane.
Acestia ar fi cei mai importanti
1. Zona in care locuim
Cu cât suntem mai departe de ecuator, cu atât mai puțina lumină UVB producătoare de vitamina D ajunge la suprafața pământului în timpul iernii.
In tara noastra din noiembrie si până în februarie, corpul produce mult mai putina vitamina D, spre deloc. Zilele scurte și îmbrăcămintea care acoperă picioarele și brațele limitează, de asemenea, expunerea la UVB.
2. Calitatea aerului.
Particulele de carbon din aer rezultate din arderea combustibililor fosili, a lemnului și a altor materiale, împrăștie și absorb razele UVB, diminuând producția de vitamina D. În schimb, stratul de ozon absoarbe radiațiile UVB, astfel,găurile cauzate de poluare în stratul de ozon, diminueaza absorbtia radiatiilor UVB si echilibreaza nivelul de vitamina D . Cu toate acestea raul pe ar îl face poluarea omului și mediului este mult mai mare și acest beneficiu legat de vitamina D nu este demn de luat în seama.
3. Utilizarea protecției solare.
Protecția solară previne arsurile solare prin blocarea luminii UVB. Teoretic, asta înseamnă că utilizarea de protecție solară scade nivelurile de vitamina D. Dar, practic, foarte puțini oameni folosesc suficientă crema de protecție solară pentru a bloca toată lumina UVB, sau folosesc în mod neregulat protecția solară, astfel încât efectele de blocare a cremei de protecție solară asupra vitaminei D ar nu sunt atât de importante. Un studiu australian, care este adesea citat, nu a arătat nicio diferență, în ceea ce privește nivelul de vitamina D, între adulții desemnați la întâmplare pentru a utiliza CREMA protecție solară pe perioada verii, și cei cu o cremă placebo.

4. Culoarea pielii.
Melanina este substanța din piele care ii da culoare. Acesta „concurează” pentru lumina UVB cu substanța din piele care începe procesul de producere a vitaminei D. Drept urmare, persoanele cu pielea inchisa la culoare necesita mai multă expunere la UVB , decât persoanele cu piele deschisă la culoare, pentru a genera aceeași cantitate de vitamina D.
5. Greutate corporala
Grăsimea corporală crește nivelul de vitamina D, așa că poate fi o sursă, sau o rezerva de vitamina D, atunci când aportul este scăzut sau producția este redusă. Dar studiile au arătat, de asemenea, că obezitatea este corelată cu nivelurile scăzute de vitamina D și că excesul de greutate poate afecta biodisponibilitatea vitaminei D.
6. Vârsta. Î
n comparație cu persoanele tinere, persoanele în vârstă au niveluri mai scăzute ale substanței din piele pe care lumina UVB o transformă în precursorul vitaminei D. Există, de asemenea, dovezi experimentale că persoanele în vârstă sunt producători de vitamina D mai puțin eficiente decât tinerii.

Pentru a vă asigura că veți obține cantitatea adecvată de vitamina D necesara organismului dvs,
- discutati cu un medic și efectuati periodic analize pentru a vedea nivelul vitaminei D din organismul dvs
- expuneti-va la soare zilnic minim 30 de minute,
- introduceti în dieta dvs cu suplimente de vitamina D

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare

Respectarea drepturilor clienților și protejarea datelor cu caracter personal reprezintă un angajament important pentru plantilia.ro. Vom depune toate eforturile necesare pentru a prelucra datele tale în siguranță. Fii la curent cu regulile pe care le aplicăm și parcurge: Termeni și CondițiiPolitica de confidențialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și Politica de utilizare cookie-uri.