- Geanina G
- Sfaturi pentru Sanatate
- 1620 views
- 1 comments
- ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceaiul verde, ceaiul negru, ceai roiboos
Ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul alb, sunt printre cele mai cunoscute și consumate ceaiuri din lume, însă, datorită gusturilor distincte, majoritatea oamenilor sunt surprinși când afla că toate cele 3 tipuri de ceai provin din aceeași plantă minunata - Camellia sinensis.
Ceaiul a fost (și încă este!) un produs de referinta pentru exportul din China, de acoloplecând cantitati enorme de ceai, care ajung în toată lumea.
Pentru o lungă perioadă de timp frunzele de ceai au fost atent păzite, astfel încât doar frunzele uscate să părăsească țara.
Fără specimene vii de referință, Carl Linnaeus, „părintele taxonomiei moderne”, a concluzionat că ceaiul negru și cel verde provin din plante complet diferite. Abia în 1842, când etnobotanicul englez Robert Fortune a făcut contrabandă cu plante de ceai viu din China, lumea consumatoare de ceai a descoperit că ceaiul verde și cel negru provin de fapt din aceeași plantă.
Camellia sinensis este un arbust veșnic verde care poate crește destul de înalt atunci când i se permite să facă acest lucru, atât de mult încât ajunge adesea să semene cu un copac, în sălbăticie. Pe plantațiile de ceai, plantele sunt păstrate tăiate la înălțimea taliei pentru ușurința culegătorilor.
Frunzele sunt culese după trei metode:
– Prima – “imperială” – a dispărut astăzi: numai mugurii terminali şi prima frunză erau culese;
– a doua – cea mai bună practicată astăzi, constă în a culege mugurul şi primele două frunze;
– a treia metodă – cea mai comună – constă într-un cules care prelevează până la cinci frunze – ceaiurile comune sunt obţinute astfel.
În marile exploatări, maşinile sunt cele care fac operaţiunea. Pentru cele mai bune ceaiuri, culesul este întotdeauna manual. Motivul : sunt culese cele două sau trei frunze de la extremităţi, adică cele mai tinere, cele mai fragede, cele mai concentrate în uleiuri esenţiale.
Factorii majori care afectează aroma ceaiului sunt solul în care este cultivat, precum și conditiile meteorologice.
Principalul factor care determină culoarea pe care o dobandeste o plantă de ceai se bazează pe nivelul de oxidare pe care îl experimentează frunzele de ceai după ce au fost culese. Deși toate cele 3 tipuri de ceai provin din aceeași plantă, toate se mândresc cu caracteristici unice.
Ceaiul negru este cel mai puternic procesat dintre toate cele 3 tipuri de ceai și es complet oxidat după recoltare. Este, de asemenea, cel mai popular tip de ceai consumat în Occident. Imediat ce frunzele sunt culese, acestea sunt lăsate să se usuce la soare, sau prin ventilarea cu aer cald, permițând frunzelor să se ofilească ușor. Acestea sunt apoi laminate pentru a se deschide, ceea ce permite substanțelor chimice din frunze să reacționeze cu aerul și să înceapă procesul de oxidare, proces denumit deseori și fermentare. Pe măsură ce frunzele se oxidează, se eliberează enzime care schimbă culoarea și aroma frunzelor. După finalizarea procesului, frunzele devin negre și sunt apoi uscate și ambalate.
Acest proces diferă puțin când vine vorba de ceaiul negru pu’erh care necesită o etapa suplimentara care implică oxidarea. După ce frunzele sunt uscate, acestea sunt presate în diverse forme și apoi depozitate. Acest ceai este asemănător vinului- cu cât este mai vechi cu atât este mai bun, datorită procesului natural de fermentatie care care se produce de-a lungul anilor și care estompeaza gustul amar. Acest proces adaugă profunzime, și complexitate, și astfel ceaiul negru Pu' erh ii bucura pe iubitorii de ceai cu arome unice și deosebite
Ceaiurile negre au o nuanță roșiatică până la maronie atunci când sunt preparate și conțin de obicei 40-60 miligrame de cofeină la o cana de 250 ml cu ceai.
Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde este neoxidat, ceea ce permite ceaiului să își mențină culoarea verde naturală, vitamina C, clorofila și mineralele. După ce frunzele sunt culese, acestea sunt de obicei aburite și apoi rulate în diferite forme înainte de uscare. Ceaiul verde conține niveluri ridicate de EGCG (epigallocatechin gallate), un puternic antioxidant care a fost legat de prevenirea cancerului. Acest antioxidant este unic și este continut doar de catre ceaiul verde. Ceaiurile verzi conțin, de asemenea, niveluri scăzute de cofeină (aproximativ 25-35 miligrame de cofeină la o cană de 250 ml) care pot fi atribuite lipsei sale de oxidare.
Ceaiurile albe sunt cele mai puțin procesate dintre toate tipurile de ceaiuri. Frunzele de ceai alb sunt culese la începutul anului, în timp ce mugurele nu a fost încă deschis și sunt lăsate apoi să se usuce la soare.
În timp ce cresc, tufișurile utilizate pentru recoltarea ceaiului alb trebuie, de obicei, să fie protejate de soare. Umbrirea ceaiurilor scade astringența și mărește clorofila, rezultând o aromă mai dulce.
Acestea conțin cea mai mică cantitate de cofeină din toate cele 3 tipuri de ceai, conținând 10-15 miligrame la o cana de 250 ml. Spre deosebire de alte tipuri de ceai, ceaiurile albe nu sunt aburite, ceea ce duce la un gust ușor și subtil.
Continutul de cofeina
Conținutul de cafeină poate varia foarte mult în ceai. Ceaiul negru este de obicei cunoscut pentru că are cea mai mare cantitate de cofeină, deși acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Iată câțiva factori care sunt un indicator mai fiabil al conținutului de cofeină:
Condițiile de creștere: Ceaiurile cultivate la umbră, sunt aproape întotdeauna mai mari în cofeină decât alte soiuri, indiferent de culoare.
Dimensiune tăiată: frunzele de ceai tăiate în bucăți mai mici eliberează cofeina mai repede decât soiurile de frunze întregi din cauza suprafeței scăzute în timp ce sunt infuzate cu apă fierbinte.
Temperatura apei: Utilizarea apei care a atins temperatura de fierbere va avea ca rezultat, de asemenea, o ceașcă cu ceai care are mai multă cofeină decât prepararea ceaiului la o temperatură mai scăzută.
Partea plantei: Frunzele superioare ale plantelor de ceai conțin de obicei cantități mai mari de cofeină decât frunzele inferioare.
Taoistii spun ca ceaiul este o incantare pentru suflet, ajuta la intarirea vointei si este un ingredient esential in elixirul nemuririi.
Descopera aici gama noastră de ceaiuri premium și bucură-te de un gust deosebit și de proprietatile lor vindecatoare!
Comments (1)