BENEFICIILE PENTRU SANATATE ALE BETA – CAROTENULUI
1. Sănătatea cardiovasculară:
O dietă bogată în beta-caroten, reduce riscul dezvotarii bolilor cardiovasculare. Beta carotenul funcționează cu vitamina E pentru a reduce oxidarea LDL colesterolului, reducând astfel riscul de ateroscleroză și boală coronariană.
2. Previne cancerul:
Beta carotenul ajută la lupta împotriva cancerului prin capacitatea sa antioxidantă. În plus, vă ajută să vă păstrați celulele într-o comunicare adecvată, prevenind astfel creșterea celulelor canceroase.
3. Sanatatea cerebrala:
Cercetările au demonstrat că,  consumul de beta-caroten este benefic pentru creier, deoarece întârzie semnificativ îmbătrânirea cognitivă. În plus, poate lupta împotriva stresului oxidativ care poate deteriora celulele creierului în timp, reducând astfel riscul de demență.
4. Tratamentul afecțiunilor respiratorii:
Aportul ridicat de alimente bogate în  beta-caroten ajută la creșterea capacității pulmonare și ameliorarea afecțiunilor respiratorii, prevenind astfel tulburările de respirație cum ar fi astmul, bronșita și emfizemul.
5. Previne diabetul:
Diferite studii au arătat că persoanele cu niveluri adecvate de beta-caroten în organism sunt mai puțin predispuse la toleranță scăzută la glucoză și diabet.
6. Previne degenerarea maculei:
Degenerarea maculară legată de vârstă este o boală oculară în care macula ochiului, responsabilă de vederea centrală, începe să se descompună. Consumul adecvate de beta-caroten (15 mg) împreună cu alți nutrienți poate încetini progresia degenerescenței maculare asociate vârstei. Luteina și
Zeaxantina sunt de asemnea doi carotenoizi foarte importanti pentru sanatatea ochilor.
7. Previne artrita reumatoida:
Deficiența beta-carotenului și a vitaminei C acționează ca un factor de risc pentru artrita reumatoidă. Astfel, consumul adecvat de beta-caroten este necesar pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.

8. Întărește sistemul imunitar:
Beta carotenul vă consolidează sistemul imunitar prin activarea glandei thymus, care este una dintre cele mai importante surse de protecție imună. Glanda thymus permite sistemului imunitar să lupte împotriva infecțiilor și a virușilor.

9. Menține sanatatea pielii:
Beta carotenul previne îmbătrânirea prematură a pielii, acționând ca un antioxidant, o substanță care reduce afectarea oxigenului cauzată de lumina UV, poluare și alte pericole de mediu cum ar fi fumatul. Consumul adecvat de beta-caroten conferă o strălucire naturală pieii, făcând-o mai atractivă și mai frumoasă.

10. Reduce sensibilitatea la soare:
Dozele mari de beta-caroten fac pielea mai putin sensibila la soare. Mai mult decât atât, poate crește eficiența de protecție solară. Consumul de beta-caroten de aproximativ 90 până la 180 mg poate reduce arsurile solare și poate oferi un SPF de 4. Prin urmare, alimentele care conțin beta-caroten sau suplimentele de beta-caroten pot fi combinate cu agentul de protecție solară pentru a spori eficacitatea acestuia.

11. Tratamentul afectiunilor cutanate:
Beta carotenul este eficient în tratamentul afecțiunilor cutanate cum ar fi pielea uscată, eczema și psoriazisul. Vitamina A, fiind un puternic antioxidant, este implicată în creșterea și repararea țesuturilor corporale și, prin urmare, protejează pielea împotriva daunelor. De asemenea, accelerează vindecarea leziunilor cutanate, tăieturilor, rănilor, ulceratiilor și a petelor de vârsta.

12. Previne matreata si alte probleme ale scalpului și parului:
Deficiența vitaminei A poate provoca păr uscat, tern, lipsit de viață și scalp uscat, care se poate descuama formandu-se mătreața.

15. Ajuta la cresterea parului:
Cadera părului, în special în rândul femeilor, este cauzat de cele mai multe ori de o nutriție necorespunzătoare. Astfel, dacă va cade parul, este recomandat să introduceti în alimentatia dvs beta-caroten pentru a stopa căderea parului și a ajuta la regenerarea acestuia.
Sursele de beta-caroten:
Beta carotenul este în mare parte abundent în fructe și legume, care sunt de culoare verde, galben sau portocaliu. Unele fructe, legume, ierburi sau nuci care au cel mai mare conținut de beta-caroten sunt prezentate în lista de mai jos.
Varza de Bruxelles, Morcovi, Andive, Varza Kale, Salata verde, Dovleac, Spanac
Cartof dulce, Caise, Mango, Papaya, Prune, Pepene verde, Patrinjel, Cimbru, Fistic, Nuci.

Comentarii (0)

Niciun comentariu

Comentariu nou

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare

Respectarea drepturilor clienților și protejarea datelor cu caracter personal reprezintă un angajament important pentru plantilia.ro. Vom depune toate eforturile necesare pentru a prelucra datele tale în siguranță. Fii la curent cu regulile pe care le aplicăm și parcurge: Termeni și CondițiiPolitica de confidențialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și Politica de utilizare cookie-uri.