- Plantilia
- Sfaturi pentru Sanatate
- 770 views
- 0 comments
Potrivit studiilor, astenia sezonieră afectează de obicei femeile, dar poate fi întâlnită și la bărbați, și poate fi cauzată de faptul că organismul nu este capabil să se adapteze cu usurinta la schimbarile climatice.
„Astenia de primavara” - corpul nostru se adaptează la vremea rece și când vine primavara, schimbările care apar în mediul înconjurător ne pot afecta. Mai multă lumină în timpul zilei, prezenta polenului datorită florilor și pomilor infloriti, variațiile de temperatură, schimbarea presiunii atmosferice, sunt doar câteva dintre factorii care cauzeaza astenie. Dacă adăugăm și trecerea la „ora de vara”, lucrurile devin și mai complicate.
Toate aceste schimbări pot duce la apariția unora dintre următoarele simptome comune ale asteniei:
Tristețe nejustificată;
Iritabilitate și anxietate;
Dificultatea de concentrare;
Apetit scăzut;
Dureri de cap;
Apatie;
Epuizare;
Dureri musculare;
Libido scăzut;
Scăderea tensiunii arteriale.
Sfaturi pentru prevenirea asteniei sezoniere:
Chiar dacă astenia dispare după câteva săptămâni, când corpul nostru se adaptează în final la noul sezon, există modalități prin care putem face tranzitia mai rapidă și prin care putem preveni prezenta constanta a simptomelor
Una dintre cele mai eficiente modalitati de a ne ajuta organismul sa lupte cu astenia este alimentația.
În primul rând, dacă vrem să depășim cu ușurința, această tulburare, trebuie să adoptăm o dietă bogată în triptofan, un aminoacid care se găsește în anumite alimente și acționează ca precursor de serotonină, denumita și hormonul fericirii, responsabil cu starea noastră de bine.
Unele alimente bogate în triptofan pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt:
ouăle, lactatele, pestele, leguminoasele(soia, linte, fasole, naut etc), nuci (caju, alune, migdale etc.), cereale integrale, fructe (ananas, mango, portocale, grapefruit, papaya, capsuni, struguri), avocado
În plus față de triptofan, putem încorpora alte ingrediente în dieta noastră, care ne vor ajuta să combatem astenia .
-Ceaiul sau capsulele cu Ginseng: Ginsengul, denumit și „radacina vietii” este un excelent energizant și ne ajută să ne recâștigăm vitalitatea. De asemenea, ginsengul ajuta la reducerea stresului
-Pulberea sau capsulele de Maca: Maca este un tubercul care este folosit pentru a îmbunătăți libidoul și fertilitatea, dar pe lângă aceste utilizări, poate fi folosit și pentru a regla sistemul endocrin care ne ajută să controlam hormonii, un factor important care influențează starea noastră de spirit.
Maca este bogat în vitamine și minerale care ne ajută să recâștigăm energia și, de asemenea, are un efect calmant care ne ajută să dormim și să ne relaxăm.
-Drojdia de bere conține vitaminele B, vitamine foarte importante pentru sanatatea sistemului nervos. Tot vitaminele B continute de către drojdia de bere au rol energizant și revitalizant și sunt esentiale în combaterea oboselii.
-Ceaiul verde, un antioxidant și energizant excelent
- Suplimentele cu Passiflora: Ne simțim continuu obosiți însă când vine seara nu reușim sa adormim - acesta este un efect comun al asteniei de primăvară. Pentru a rezolva aceasta problema, înainte de culcare, consumati suplimente pe baza de passiflora.
- Faceti exerciții fizice. Făcând exerciții ușoare, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul sau aerobicul, putem ajuta la eliberarea endorfinelor care ne fac să ne simțim mai activi și mai veseli.
-Rămâi bine hidratat: păstrarea hidratării este cheia pentru restabilirea vitalității și îmbunătățirea altor simptome care pot apărea. Consumați suficientă apă în funcție de greutatea dvs. și de activitățile fizice.
-Distreaza-te: Incearca sa faci activitati care iti plac si te vei bucura.
Râsul este unul dintre cele mai bune remedii pentru această tulburare, așa că nu vă limitați și vă bucurați în fiecare zi.
Dacă doriți mai multe sfaturi și recomandări pentru a depasi „astenia de primavara” nu ezitati să ne întrebați! Echipa Plantilia se documenteaza zilnic pentru a va da cele mai bune sfaturi!
Comments (0)