Antioxidantii, Inamicii Radicalilor Liberi
Radicalii liberi sunt molecule instabile pe care organismul le produce ca reacție la acțiunea unor factori asupra sa. Acești factori pot fi atât din mediul exterior cât și din interior.
Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule deoarece corpul procesează alimentele și reacționează la mediu. Dacă organismul nu poate procesa și elimina radicalii liberi în mod eficient, apare stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt, de asemenea, cunoscuți ca specii reactive de oxigen (ROS).
Practic, radicalii liberi sunt atomi sau fragmente moleculare care au un numar de electroni in plus sau in minus. Din cauza acestor electroni nepereche, ei produc daune prin corpul uman, cautand alti electroni, astfel radicalii liberi distrug celule, proteine si chiar ADN.
Factorii care cresc producția de radicali liberi în organism pot fi interne, cum ar fi inflamația sau externe, de exemplu, poluarea, expunerea la UV și fumul de țigară.
Stresul oxidativ a fost legat de boli cardiace, cancer, artrită, accident vascular cerebral, boli respiratorii, deficiență imună, emfizem, boala Parkinson și alte afecțiuni inflamatorii sau ischemice.
Activitățile și procesele care pot duce la stres oxidativ includ:
-activitatea mitocondrială
-traumatisme tisulare, datorită inflamației și leziunilor
-un aport de sânge necorespunzator într-o parte a corpului (ischemie) sau reluarea circulatiei sanguine printr-o artera care ulterior a fost blocata de un tromb sau embol (reperfuzie)
-consumul anumitor alimente, în special alimentelor rafinate și prelucrate, a grăsimilor trans, a îndulcitorilor artificiali și a anumitor coloranți și aditivi
-fumatul
-poluarea din mediul inconjurator
-radiațiile
-expunerea la substanțe chimice, cum ar fi pesticidele și medicamentele, inclusiv chimioterapia
-solvenți industriali
Astfel de activități și expuneri pot duce la deteriorarea celulelor iar aceasta, la rândul său, poate duce la:
-o eliberare excesivă de ioni liberi de fier sau de cupru
-o activare a fagocitelor, un tip de celule albe din sânge, cu rol în combaterea infecțiilor
-o creștere a enzimelor care generează radicali liberi
-o întrerupere a lanțurilor de transport de electroni
Daunele provocate de radicalii liberi au fost legate de cancer, ateroscleroză și pierderea vederii. Se crede că radicalii liberi determină modificări ale celulelor care duc la aceste afectiuni dar și la multe altele.
Este demonstrat că aportul de antioxidanți reduce aceste riscuri.
Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau încetini deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru, lucru care aduce numai beneficii sănătății noastre și ajuta la preventia multor afectiuni dar și ajuta în tratamentul unora.
Potrivit studiilor  "Antioxidanții acționează ca și captatori de radicali liberi, donatori de hidrogen, donori de electroni, agenți de descompunere a peroxidului, inhibitori de enzime, agenți sinergici și agenți de chelare a metalelor".
Prin acțiunea de chelare antioxidantii se leagă de metalele grele și împreuna sunt eliminate pe cale renala.
"Antioxidant" nu este cu adevărat numele unei substanțe, ci mai degrabă descrie ce poate face o serie de substanțe.
Se crede că există sute și, eventual, mii de substanțe care pot acționa ca antioxidanți. Fiecare are propriul rol și poate interacționa cu ceilalți pentru a ajuta organismul să lucreze eficient.
Sursele de antioxidanti pot fi naturale sau artificiale. Anumite alimente pe bază de plante sunt considerate a fi foarte bogate în antioxidanți și poarta denumirea de fitonutrienti
Organismul produce, de asemenea, unii antioxidanți, cunoscuți sub numele de antioxidanți endogeni. Antioxidanții care vin din afara corpului sunt numiți exogeni.
Exemple de antioxidanți care provin din afara corpului includ:
vitamina A
vitamina C
vitamina E
beta caroten
licopen
luteina
seleniu
mangan
zeaxantina
Flavonoidele, flavonele, catechinele, polifenolii și fitoestrogenii sunt toate tipuri de antioxidanți și fitonutrienți, toate fiind găsite în alimentele pe bază de plante.
Fiecare antioxidant servește unei funcții diferite și nu este interschimbabil cu altul. De aceea este important să aveți o dietă variată.
Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele pe bază de plante, în special fructele și legumele și cu atât mai mult fructele și legumele colorate
Alimentele care sunt deosebit de bogate în antioxidanți sunt adesea denumite "superalimente" sau "alimente funcționale".
Pentru a obține anumiți antioxidanți, încercați să includeți următoarele alimente în dieta dvs.:
Vitamina A: produse lactate, ouă și ficat
Vitamina C: Cele mai multe fructe și legume, în special fructe de padure, portocale și ardei grași
Vitamina E: Nuci și semințe, ulei de floarea-soarelui și alte uleiuri vegetale și legume verzi cu frunze
Beta-caroten: fructe și legume strălucitoare colorate, cum ar fi morcovi, mazare, spanac și mango
Licopen: fructe și legume roz și roșu, inclusiv roșii și pepene verde
Luteina: verde, legume cu frunze, porumb, papaya și portocale
Seleniu: Orez, porumb, grâu și alte cereale integrale, precum și nuci, ouă, brânză și leguminoase
Alte alimente despre care se crede că sunt surse bune de antioxidanți includ:
vinete
leguminoase, cum ar fi fasole neagră sau fasolea roșie, linte roșie și verde
ceai verde și ceai negru
matcha
struguri roșii
ciocolata neagra
rodii
fructe de pădure – mure, afine, catina, goji, coacaze
mere
broccoli
spanac
Alimentele care au culori bogate și vibrante conțin adesea cei mai mulți antioxidanți.
Gătirea anumitor alimente poate duce la creșterea sau scăderea nivelelor antioxidante.
De exemplu:
Lycopenul este antioxidantul care dă roșiei culoarea roșie bogată. Atunci când roșiile sunt tratate termic, licopenul devine mai bio-disponibil (mai ușor de procesat și de folosit de către organismul nostru).
Cu toate acestea, studiile au arătat că mazarea, conopida, și dovleceii își pierd din proprietatile antioxidante în procesul de gătire.
Poate fi dificil sa retineti ce alimente e mai bine să fie gatite și care e mai bine să fie consumate crude. De aceea, este indicat sa consumati o varietate mare de alimente bogate în antioxidanti, atât crude cât și gatite.
Sfaturi dietetice
Următoarele sfaturi ar putea ajuta la creșterea aportului de antioxidanți:
Savurati o ceașcă sau două de ceai verde în fiecare zi - este foarte bogat în antioxidanti
Consumati un fruct sau o leguma ori de câte ori aveți ocazia, de preferat de mai multe ori pe zi
Includeti în alimentatia dvs pulberea de matcha
Uitați-va la culorile din farfurie. Dacă alimentele dvs. sunt în cea mai mare parte maro sau bej, nivelurile antioxidante sunt susceptibile de a fi scăzute. Adăugați alimente bogate în culori, cum ar fi brocoli, sfecla roșie, fructe de pădure etc.
Utilizați turmeric, chimen, oregano, ghimbir, cuișoare și scorțișoară pentru a va aromatiza mesele și a va bucura de proprietatile antioxidante ale acestora.
Serviti gustari formate din nuci, semințe, si fructe uscate, dar alegeți produsele fără adaos de zahăr sau sare.
Suplimentele nutritive bogate în antioxidanti va ofera o gama larga de unde puteți alege ceea ce credeți ca va lipsește din alimentatie. Consumati-le cu încredere și bucurați-vă de beneficiile lor.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare