Amigdalita este o infectie a amigdalelor palatine. Amigdalele palatine sunt o parte a sistemului imunitar, functionand ca si noduluii limfatici raspanditi in tot corpul, pentru a ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor.

Amigdalele sunt pozitionate de o parte si de alta a gatului, un loc excelent pentru a preveni intrarea germenilorprin gura.

Un studiu efectuat la Universitatea Georgetown a demonstrat ca limfocitele (globulele albe care lupta cu infectia) din amigdale au fost la fel de eficiente in lupta impotriva rubeolei ca si limfocitele care se gasesc in fluxul sangvin.

Fiecare amigdala contine doua sute de milioane de limfocite. Exista pareri ca aceste limfocite pot fi eficiente in lupta impotriva racelilor, herpesului, gripei, poliomiolitei si a alotor boli.

Amigdalita incepe tipic cu dureri de gat, febra, lipsa poftei de mancare, frisoane, dureri de cap si dureri musculare. Glandele limfatice din zona se pot inflama. Simptomele perssta timp de 24 pana la 72 de ore, apoi scad in intensitate timp de sapte pana la zece zile. Amigdalele pot fi rosii si inflamate si , de asemenea, poate fi prezent puroiul.

Zeci de ani s-a recomandat amigdalectomia (extirparea amigdalelor in cazul copiilor care sufereau de raceala si dureri de gat frecvente). Medicii incep astazi sa inteleaga faptul ca amigdalectomia nu duce la scaderea incidenteiacestor boli.

Dr Richard A Rapkin, director medical la Spitalul de Copii si profesor de pediatrie la Scoala Medicala din New Jersey, sustine ca obstructia cailor respiratorii si cancerul sunt singurele cazuri certe in care amigdalectomia este absolut necesara. Intr-un studiu au fost urmariti 65 de copii fara amigdalectomie, rezultatul fiind ca numai 17% dintre ei au avut o frecventa a durerilor de gat similara, mai tarziu; ceilalti copii din grupul studiat au suferit mai rar de dureri de gat pe masura ce se maturizau.

Amigdalitele sunt cauzate de diverse virusuri si bacterii. Cele mai des implicate bacterii sunt streptococii beta-hemolitici din grupa A. In lipsa unui tatament eficient, infectiile cu streptococi din grupa A pot duce la complicatii foarte grave cum ar fi reumatismul articular sau cardio-articular acut, glomerulonefrita acuta si altele. Reumatismul cardioarticular afecteaza, de obicei, copiii de varsta scolara si adolescentii si poate ataca inima lasand leziuni valvulare definitive.

Va prezentam mai jos câteva remedii ușoare pentru a trata amigdalele.

1. Gargara cu APA SARATA

Potrivit dr. Ghosh, cel mai bun și cel mai cunoscut remediu natural pentru amigdalita este de a face gargara cu apa sarata calda.

Apa calda va avea un efect calmant, iar sarea va ajuta la uciderea infecției sau a bacteriilor. În plus, sarea ajută la reducerea inflamației, oferind o ușurare instantanee.

Mod de preparare si utilizare:

Se amesteca o lingurita de sare intr-o ceasca de apa calda si se face gargara timp de 20 de secunde. Se repeta acest lucru cât mai des posibil pentru o recuperare rapida.