IN LUMEA PLANTELOR  DE  LEAC - MENTA

Menta crește oriunde găsește puțina umbra și o temperatura plăcută. De la marginea drumurilor și pana la cele mai frumoase grădini, întâlnim peste tot menta. Crește abundent, în colonii mari, și răspândește un miros racoritor dacă este rupta sau calcata.
Rar alta planta are o istorie atât de lunga și de frumoasa precum cea a mentei. Cunoscută din vremuri stravechi, menta improspata și parfuma aerul din sinagogi, biserici sau palate și era slavita pentru puterile ei.
Salbatica sau de cultura, planta umila și în același timp regală, menta a fost folosită atât la mesele taranilor cât și la mesele regilor și a dat dintotdeauna savoare mancarurilor și aroma plăcută apei.
În scop medicinal se folosește atât verde, cât și uscata și este gata sa dea oricând o mana de ajutor oamenilor. Le ia durerea de burta, combate indigestiile si balonarile. Amelioreaza durerea de cap și scade inflamatia, calmeaza nervii și ajuta în ameteli.
În Evul Mediu ceaiul de menta era la mare cinste, spunandu-se depre el ca este un balsam pentru stomac, alunga crampele și durerile de cap.

Menta liniștește și relaxează prin mirosul ei calm și racoros. Uleiul de menta este excelent pentru aromatizarea casei si inducerea unei stari de relaxare și calm . Administrat în miere sau pe o bucățică de pâine, uleiul de menta calmeaza rapid durerile de burta și regleaza tranzitul intestinal accelerat.
Câteva picaturi în apa de baie au efect racoritor și calmant fiind un remediu excelent pentru alungarea tensiunilor acumulate peste zi. 

Sora buna cu Mentha piperita și Mentha spicata, menta creata, are frunzele mai mici și crește în palcuri bogate.
Izma poarta numele unei nimfe uluitor de frumoase, Minthi, pe care Hades, zeul imparatiei subpamantene, a iubit-o cu patos. Persefona, soția lui Hades, orbita de gelozie, a transformat-o atunci într-o buruiana mica, pe care sa nu o vadă și sa nu o aprecieze mai nimeni.
Și-a păstrat însă un miros și o aroma aparte, care amintesc de nimfa de altădată.
Izma sau menta de pădure, își mai adauga un nume care vine din slavona veche și care înseamnă gust și savoare (iz și zamat).
În scop medicinal izma are efecte asemănătoare celorlalte soiuri de menta.


În oferta plantilia.ro găsiți numeroase remedii naturiste și bio care au în compozitie minunata menta ! Va așteptam sa le descoperiți !

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare