Vitamina C + D3 + Zn 60 capsule Zenyth
Vitamina C +D3 +Zn este un supliment alimentar recomandat pentru susținerea imunității în infecțiile virale respiratorii. Vitamina C, vitamina D3 și zincul acționează sinergic pentru creșterea rezistenței organismului la infecțiile de tract respirator superior.
O capsulă Vitamina C +D3 +Zn conține:
1000 mg vitamina C – 1250% VNR
1000 UI vitamina D3 – 500% VNR
15 mg zinc – 150% VNR
VNR – Valori Nutriționale de Referință, conf. Regulamentului 1169/2011.
Vitamina C + Zinc, eficiență în răcelile comune
Vitamina C și zincul susțin liniile de apărare ale organismului – proliferarea celulară și producția de anticorpi, modulând rezistența la agenții infecțioși și contribuind la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Studiile care au asociat vitamina C și zincul la pacienții cu răceli comune au observat o reducere semnificativă a rinoreei. Ameliorarea simptomelor a fost destul de rapidă, iar combinația de vitamina C + zinc – bine tolerată. Astfel, suplimentarea cu vitamina C și zinc poate reprezenta o măsură eficientă împotriva infecțiilor virale respiratorii.
Un aport adecvat de vitamina C și zinc reduce intensitatea simptomelor și durata infecțiilor de tract respirator. În plus, vitamina C și zincul reduc incidența și îmbunătățesc starea de sănătate în pneumonie, dar și în malarie sau diaree (în special la copiii din țările în curs de dezvoltare).
Vitamina D3 acționează sinergic cu vitamina C și zincul
Atunci când ne gândim la imunitate, vitamina D3 este esențială. Vitamina D3 contribuie la menținerea integrității barierei fizice a celulelor și la creșterea activității sistemului imunitar înnăscut. Vitamina D3 stimulează sistemul imunitar să lupte cât mai eficient împotriva virusurilor ce cauzează răcelile. Tot mai multe studii vorbesc despre faptul că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D prezintă un risc crescut de a contacta o răceală.
Doze optime de vitamina C, zinc și vitamina D3, într-o singură capsulă
1000 mg vitamina C + 15 mg zinc + 1000 UI vitamina D3. Acestea sunt dozele per capsulă din cei trei nutrienți esențiali pentru imunitate.
Pe lângă susținerea imunității, vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la metabolismul energetic normal, la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a pielii, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor și dinților.
Vitamina D contribuie la absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului, la menținerea sănătății sistemului osos, a sistemului muscular.
Zincul contribuie la menținerea sănătății părului, unghiilor și pielii, la menținerea sănătății sistemului osos, la funcția cognitivă normală, la menținerea fertilității și reproducerii normale.
Cum te ajută produsul Vitamina C +D3 +Zn?
- Întărirea imunității.
- Prevenirea infecțiilor virale respiratorii.
- Reducerea simptomelor de răceală sau gripă.
- Susținerea sănătății cardiovasculare.
- Menținerea sănătății oaselor.
- Sănătatea pielii, părului, unghiilor.
- Sănătatea prostatei.
Ingrediente
Ingrediente/capsulă:
- Vitamina C (acid ascorbic) – 1000 mg;
- Sulfat de zinc monohidrat – 42 mg;
- Vitamina D3 (colecalciferol), min. 100.000 UI/g – 10 mg;
- Agent de încărcare: celuloză microcristalină.
- Capsulă: gelatină.
Proveniență: UE.
O capsulă conține:
- 1000 mg vitamina C – 1250% VNR
- 1000 UI vitamina D3 – 500% VNR
- 15 mg zinc – 150% VNR
- VNR – Valori Nutriționale de Referință, conf. Regulamentului 1169/2011.
Informații nutriționale
Informații nutriționale Per 100 g produs
Valoare energetică 383 kcal/1628 kJ
Grăsimi 0,01 g
Din care acizi grași saturați 0,004 g
Glucide 94,84 g
Din care zaharuri 63,77 g
Proteine 0,11 g
Sare 0,18 g
Mod de administrare
1 capsulă pe zi, în timpul mesei, sau la recomandarea specialistului.
Atenționări
Supradozarea produsului poate cauza diaree, greață, senzație de arsură epigastrică, insomnie, crampe.
Nerecomandat persoanelor cu hipersensibilitate la acidul ascorbic sau la celelalte ingrediente din formulă.
Persoanele cu insuficiență renală, litiază renală, boli autoimune, femeile însărcinate sau care alăptează, copiii vor consulta specialistul înainte de utilizare.
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos! A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic! A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici!
Condiții de păstrare: în flaconul original, bine închis, la loc uscat, ferit de lumină și căldură.
A se consuma de preferință înainte de data de expirare înscrisă pe ambalaj (a se vedea Exp și Lot pe capac).
Produs înregistrat și notificat la Ministerul Sănătății, nr. 4448/2020.
Produs de înaltă calitate, fabricat în sistem integrat de management calitate – siguranță alimentară SR EN ISO 9001:2015, ISO 22000:2018.
Rolul componentelor:
Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este unul dintre cei mai siguri si mai eficienti nutrienti. Printre beneficiile sale se numara protejarea organismului impotriva deficientelor imunitare, a bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, a bolilor de ochi si chiar impotriva imbatranirii pielii.
In 1912, biochimistul polonez Casimir Funk dezvolta conceptul de vitamine. Intre 1928 si 1933, doua echipe independente, formate din cercetatorul ungur Albert Szent György si cercetatorul american Joseph L. Sviberly, pe de-o parte, si cercetatorii americani Charles Glen King si W. A. Waugh, pe de alta parte, izoleaza vitamina C (acidul hexuronic). Acidul hexuronic este denumit apoi acid ascorbic, recunoscandu-se formal natura antiscorbutica a compusului. In 1937, cercetatorul Albert Szent György primeste Premiul Nobel pentru medicina pentru aceasta descoperire.
Folosirea in scop medicinal a vitaminei C dateaza inca din secolul 18. Scorbutul, boala cauzata de deficienta vitaminei C, era o problema frecvent intalnita, in special printre marinari si navigatori, estimarile aratand ca peste 2 milioane dintre acestia au fost afectati. In 1747, James Lind, un medic scotian, a facut un experiment pentru tratatea scorbutului si a descoperit ca doar portocalele si lamaile ameliorau simptomele bolii.
Din 1928 pana in 1933, o echipa de cercetatori maghiari, Joseph L. Svirbely, Albert Szent-Györgyi si cercetatorul american Charles Glen Kind au izolat pentru prima data vitamina C si i-au dat denumirea de acid ascorbic. De atunci, vitamina C a fost folosita nu numai in tratarea scorbutului, ci si pentru imbunatatirea imunitatii, impotriva simptomelor de gripa si raceala, dar si ca supliment, pentru a proteja intregul organism.
Spre deosebire de animale, organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, motiv pentru care are nevoie sa isi ia doza din alimentatie si din suplimente. Vitamina C are numeroase efecte pozitive, inclusiv asupra regenerarii pielii. Aceasta ajuta la cresterea si regenerarea testurilor din tot corpul, prin faptul ca iti ajuta organismul sa produca mai mult colagen. Colagenul este o proteina esentiala pentru regenerarea pielii, intretinerea articulatiilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor si a vaselor de sange.
De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic, care impiedica actiunea radicalilor liberi (compusi rezultati in urma proceselor de oxidare, dar si ca urmare a contactului cu agenti sau substante poluante) asupra organismului. Acumularea radicalilor liberi in organism este periculoasa in timp, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la imbatranire, dar si la aparitia unor boli cardiovasculare, a artritei si a cancerului.
Avem nevoie de vitamina C si pentru a sintetiza cei mai importanti neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produsi in sistemul nervos sau in glandele suprarenale. Unele dezechilibre hormonale pot indica si o deficienta de vitamina C, deoarece aceasta stimuleaza si protejeaza glanda hipofiza, care secreta hormonii responsabili de sexualitate, psihic, crestere si de functionare a tiroidei.
Vitamina C se gaseste in concentratii mari in creier, leucocite, ochi, glande suprarenale, ficat, tiroida, mucoasa intestinului subtire sau in splina. Acestea au concentratii de vitamina C de la 10 pana la 50 de ori mai mari ca acelea din plasma, celulele rosii sau din saliva. De aceea, cand apare o deficienta de vitamina C, acestea sunt primele organe afectate.
Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea.
Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc.
Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul depinde de asimilarea sa pe cale alimentara. Peste 300 de enzime diferite cu functii vitale in organism depind de aportul de zinc pentru a functiona la parametri inalti. Unele dintre aceste metaloenzime au ca si componenta principala de baza ionul de zinc.
Printre enzimele care au roluri vitale in organism se afla anhidraza carbonica, care ajuta la excretia de CO2; fosfataza alcalina, care elibereaza fosfati anorganici necesari in metabolismul oaselor; superoxid dismutaza (SOD), care ajuta la protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi; alcool-dehidrogenaza (ADH) , care ajuta ficatul in detoxifierea de alcool; carboxipeptidaza, necesara pentru digestia proteinelor alimentare. Mai mult decat atat, diviziunea celulara corecta nu poate avea loc fara o cantitate adecvata de zinc, necesara sintezei AND, ARN si a proteinelor. Zincul este o componenta structurala necesara unirii proteinelor AND si protejeaza de asemenea membrana celulara impotriva lizei.
Vitamina A depinde de actiunea zincului pentru a-si desfasura activitatea normala. Zincul regleaza nivelurile de vitamina A si cantitatea in care aceasta este eliberata de ficat. Acest mineral influenteaza de asemenea cresterea si dezvoltarea si in alte moduri. Atat hormonul stimulator folicular hipofizar (FSH), cat si hormonul luteinizant hipofizar (LH), ambele influentate de actiunea zincului, sunt importante pentru functionarea normala a testiculelor si pentru spermatogeneza. Zincul ajuta la mentinerea in buna stare a prostatei si previne hipertrofiile benigne ale prostatei.
Pancreasul este o alta glanda care utilizeaza zincul. Acesta intra in compozitia insulinei si este excretat in secretiile pancreatice. Metabolismul este de asemenea partial dependent de prezenta zincului care ajuta la transformarea tiroxinei (T4) in triiodotironina (T3). In plus, trei dintre cei cinci analizatori nu ar functiona in lipsa unei cantitati adecvate de zinc in organism – analizatorii gustativ, olfactiv si vizual.
Unele studii sustin teoria conform careia ar exista o legatura intre integritatea sistemului imunitar si cantitatea de zinc din organism. Acest mineral ajuta la reglarea nivelului de limfocite T, limfocitelelor T CD4 si interleukinei-2. Acest rol in cadrul sistemului imunitar ii ofera zincului capacitatea de a facilita vindecarea ranilor. Alte studii au aratat ca modificarile nivelului de zinc din organism pot modifica apoptoza, in prezent cunoscuta ca “moartea celulara programata”. De asemenea, s-a demonstrat ca zincul poseda proprietati antiinflamatoare. Totusi, pentru a defini rolul zincului in cadrul sistemului imunitar, sunt necesare studii in plus, pe viitor.
Apoptoza este un proces innascut, conservat din punct de vedere evolutiv, prin care celulele, in mod sistematic, isi inactiveaza, dezasambleaza si degradeaza propriile componente structurale si functionale pentru desavarsirea propriului lor deces. Acest proces poate fi activat intracelular printr-un program de dezvoltare definit fie genetic, fie extracelular, prin intermediul proteinelor endogene, citokinelor si hormonilor, ca si de componente xenobiotice, radiatii, stresul oxidativ si hipoxia.
Abilitatea unei celule de a intra in apoptoza, ca raspuns la un semnal de “moarte”, depinde de statusul ei proliferativ, pozitia ciclului celular si de expresia controlata a genelor care promoveaza, inhiba si afecteaza programul de moarte. Reglarea stricta a acestor parametri modulatori ai mortii trebuie mentinuta, pentru asigurarea contextului fiziologic propice aparitiei apoptozei. Disfunctiile, care apar in oricare dintre punctele caii de moarte programata, pot duce la un proces apoptotic eronat, determinand astfel exprimarea unor conditii fiziopatologice.
Asigurarea cantitatii zilnice necesare de zinc ajuta la prevenirea a numeroase complicatii. Unui adult ii sunt necesare aproximativ 0.2 mg/kg corp de zinc pe zi; nu este permisa depasirea acestei cantitati. Conform recomandarilor oferite de DRI (Dietary Reference Intakes), cantitatea recomandata de zinc si tolerabilitatea organismului fata de limita superioara a acesui aport variaza in functie de varsta, sex, stari fiziologice speciale – sarcina sau lactatie.
Specialiatii DRI au rolul de a stabili limitele prin care oamenii sa se poata ghida in ceea ce priveste aporturile nutritionale si de aceea nu este necesar sa fie urmate intocmai. Activitatea fizica excesiva, regimul vegetarian, prezenta unei boli pot modifica limitele stabilite de DRI. In plus, in cazul unor afectiuni, poate fi chiar necesara depasirea limitei superioare de aport a zincului.
Aproximativ 70% din zincul obtinut din alimentatie provine din produsele de origine animala. Carnea macra, ficatul, ouale, cerealele imbogatite si fructele de mare (in special stridiile) sunt adevarate resurse de zinc. Deoarece din multe diete vegetariene lipsesc aceste alimente, la vegetarieni, absorbtia zincului se produce in general lent. Se apreciaza ca vegetarienilor le este necesar un aport de doua ori mai mare decat celor care consuma alimente nonvegetariene.