Orz verde 250g Parapharm
Orzul verde este cea mai bogata sursa de hrana verde, aducand un aport pretios de vitamine, minerale si enzimeincluzand fier, calciu si vitaminele B1, B2, B6, C si E.
Orzul verde:
Are rol foarte important in cresterea imunitatii. Combate oboseala fizica si pishica Adjuvant in curele de slabire Bun pentru diabetici Efect antiinflamator Regleaza tensiunea arteriala Incetineste procesul de degradare celulara
Iarba de orz verde este o buna sursa de vitamine si minerale, incluzand fier, calciu si vitaminele B1, B2, B6, C si E. Este de asemena si o buna sursa de antioxidanti, inclusiv SOD superoxid-dismutaza (este o familie de metaloenzime antioxidante implicate in sistemul de aparare impotriva speciilor reactive de oxigen). Superoxid-dismutaza asigura o varietate de beneficii asupra sanatatii, luptand contra aparitiei si dezvoltatii bolilor neuro-motorii, artrite si alte boli inflamatorii.
Pulbere de iarba de orz este foarte bogata in fibre si s-a dovedit ca poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Se considera ca comsumul de iarba de orz ajuta la o scadere semnificativa a colesterolului rau (LDL) si la cresterea colesterolului bun (HDL). Studiile au aratat ca folosirea orzului verde in dieta poate duce la scadearea nivelului de zahar din sange si echilibrarea nivelului de hemoglobina.
Iarba de orz este bogata in magneziu, un mineral ce ajuta la transpormarea alimentelor consumate in energie, intareste sanatatea oaselor si ajuta la buna functionare a glandelor paratiroide. Ea contine toti aminoacizii esentiali ceea ce reprezinta o rara calitate a unei plante. De asemenea contine un spectru larg de enzime si fitochimicale. Una dintre aceste fitochimicale este clorofila care inhiba dezvoltarea bacteriilor precum si ajuta la buna functionare a inimii si plamanilor. Iarba de orz verde este un aliment alcalin ceea ce ajuta la contracarea efectului de aciditate provocat de stres si la redobandirea nivelului natural de alcalinitate al corpului. Iarba de orz verde este, din punct de vedere nutritional, asemanatoarea cu iarba de grau. Totusi exista cateva diferente intre cele doua superalimente, deoarece orzul contine mai mult calciu, potasiu, clorofila si enzime decat grau verde. Bineinteles intotdeauna se pot combina cele doua pudre, asa cum majoritatea oamenilor o fac deja. Beneficiile pulberii de orz verde: un puternic antioxidant ajuta in tratamentul colitei ulcerative detoxifiant natural intareste sistemul imunitar ajuta la prevenirea aparitiei celulelor canceroase protejeaza celulele impotriva distrugerii si radiatilor alcalin ajuta la incetinirea imbatranirii premature reduce riscul aparitiei aciditatii excesive in corp protejeaza pielea impotriva razelor UV daunatoare ajuta la intarirea si detoxifierea ficatului este un remediu bun impotriva dependentelor de alcool, nicotina sau droguri
Mod de utilizare: Pudra de orz verde este ingredientul preferat al smoothie-urilor verzi. Blenduiti cateva legume si asezonati cu pudra sau incercati un amestec de fructe cu iaurt si miere. Este foarte usor de cosumat ca si bautura: este delicios cu suc de fructe sau de ce nu doar cu apa. Se poate amesteca in sosuri sau in batoanele proteice facute in casa.
Rolul componentelor: Plantă anuală de toamnă, cereală ca şi grâul şi secara (familia Gramineae), cu spiculeţe 1-3 flore, din cele 3 spiculeţe, cele două laterale fiind nearistate, mai mult sau mai puţin drepte; paleele cu o aristă de mai mulţi centimetri lungime; fructul cariopsă îmbrăcată în palee care nu se desprind nici la treierat. Este considerată a patra cultură de cereale ca importanţă, după grâu, porumb şi orez şi este în topul primelor zece culturi în lume. Originea exactă a orzului este discutabilă, este posibil să fie originară în Egipt, Etiopia, Orientul Mijlociu sau chiar Tibet. Totuşi, este aproape sigur că orzul a fost printre primele cereale cultivate, cam în aceeaşi perioadă cu domesticirea grâului. Vestigii ale seminţelor de orz au fost descoperite în site-uri arheologice din Orientul Mijlociu indicând faptul că această cultură a fost domesticită acum 10 000 de ani din ruda sa sălbatică Hordeum spontaneum. Prin studii genetice comparative, cu soiuri primitive din Himalaya şi India, s-a constatat că zona Himalaya constituie o regiune a diversificării orzului domesticit. Cultivarea orzului în China şi India s-a realizat mai târziu, în peninsula Koreană de exemplu, orzul a fost crescut doar din perioada 1500-850 Î.H., alături de mei, grâu şi leguminoase. În Egiptul antic (3200 – 30 Î.H.), pâinea şi berea prelucrate din orz constituiau o dietă completă. Profetul Mohamed folosea orzul sub formă de pâine, talbina (supă de orz) şi sattu (un amestec de pudră de orz şi leguminoase, prăjite). Talbina este făcută prin adăugarea a una sau două linguri de făină de orz (100% făină integrală de orz) la o cană şi jumătate de apă şi încălzită la 10-15 minute, opţional adăugându-se lapte sau iaurt şi îndulcită cu miere). Întrebuinţarea orzului în medicina ştiinţifică românească de la jumătatea secolului trecut se făcea sub formă de ceaiuri emoliente, în decoct îndulcit sau nu, cu miere. Orzul încolţit şi zdrobit constituie malţul, în care se găseşte maltina, un ferment solubil. Malţul era considerat un bun medicament antiseptic, care favoriza digestia alimentelor pe bază de făină; se recomanda chiar şi prepararea unei supe de malţ utilă în alimentaţia copiilor mici care au suferit de gastroenterită. Maltina, sau diastaza izolată ca pudră cenuşie şi amorfă, se prescria numai de către medic, găsindu-se la farmacii. Pe lângă utilizările în scopuri culinare pentru incontestabilele calităţi nutritive, orzul, în forme variate, a fost folosit şi în medicina populară a multor ţări. Fiind uşor digerabil era recomandat pentru invalizi şi convalescenţi. Lăstarii sunt diuretici; germenii sunt demulcenţi, expectoranţi, galactofugi, emolienţi şi stomahici; uneori erau consideraţi abortivi; sunt folofiţi în tratamentul dispepsiei cauzate de cereale, lacto-dispepsia infantilă, regurgitarea laptelui. Nu sunt indicaţi mamelor care alăptează deoarece pot reduce producţia de lapte. Ajută la reducerea lactaţiei excesive. Seminţele sunt digestive, emoliente, nutritive, febrifuge şi stomahice. Se administrează intern ca aliment nutritiv sau ca apă de orz (o infuzie de seminţe germinate, în apă) şi este de utilitate specială pentru copii mici şi invalizi. Sub formă de cataplasme este folositor pe arsuri şi răni. Planta are tradiţie pentru activitatea antitumorală. Seminţele germinate au un efect hipoglicemic precedat de o acţiune hiperglicemiantă. Cercetările moderne au arătat că orzul poate fi util în tratamentul hepatitelor, în timp ce alte studii au arătat că poate ajuta la controlul diabetului. Tărâţele de orz pot avea efect de reducere a nivelelor sangvine de colesterol şi de prevenire a cancerului de colon. Se mai foloseşte în bronşite şi diaree, şi ca sursă de acid folic şi vitaminele B6 şi B12. Este util şi în curele de slăbire. Iarba tânără conţine enzima superoxiddismutază cu efect detoxifiant, contribuind la eliminarea raducalilor liberi de oxigen.
|