LUCERNA PULBERE ECOLOGICA (BIO) 125GR - Niavis
LUCERNA PULBERE ECOLOGICA (BIO) 125GR - Niavis
Lucerna este un aliment unic si complet cunocut si folosit de catre civilizatia araba inca din timpuri stravechi. Studiile stiintifice au aratat ca lucerna contine cele mai cunoscute vitamine, minerale si aminoacizi, fiind de pana la 10 ori mai bogata in minerale decat majoritatea cerealelor.
Prin cumpararea acestui produs se acorda pana la 28 puncte de loialitate. Cosul tau va totaliza 28 puncte care poate/pot fi schimbat(e) intr-un cupon de 0,56 lei.
LUCERNA PULBERE ECOLOGICA (BIO) 125GR - Niavis
Lucerna este un aliment unic si complet cunocut si folosit de catre civilizatia araba inca din timpuri stravechi. Studiile stiintifice au aratat ca lucerna contine cele mai cunoscute vitamine, minerale si aminoacizi, fiind de pana la 10 ori mai bogata in minerale decat majoritatea cerealelor.
Compozitie:
Energie............360kcal/1525kj
Grasimi............4g
din care grasimi saturate...3g
Carbohidrati.....70g
din care zahar..................3g
Proteine...........23g
Fibre ...............8.5g
Sare................0.2g
Administrare:
Se recomanda utilizarea de 1-2 lingurite pe zi. Ca si modalitate de introducere in alimentatie se poate adauga in apa, smoothiuri sau sucuri de fructe.
Rolul componentelor:
Incă de demult, medicii din China și India foloseau frunzele de lucernă și vîrfurile florilor în tratamentul pentru tulburările digestive. După unele izvoare din antichitate, lucerna a fost adusă prin anul 470 î.Hr. în Grecia și prin anii 150–50 î.Hr. în Italia. La propunerea lui Charles Darwin au fost aduși în 1885, bondari pentru a asigura polenizarea florilor de lucernă. De-a lungul timpului, lucerna s-a folosit pentru tratarea multor stări patologice și se folosea îndeosebi pentru efectul nutritiv și tonic asupra organismului.
Este o plantă furajeră din familia leguminoaselor. Are rădăcină pivotantă, lungă de 1-2 m, cu tulpini numeroase și stoloni scurți. Tulpina erectă, ascendentă sau întinsă, ușor muchiată, glabră sau dispers păroasă. Frunze foarte variabile ca formă și dimensiuni. Foliole obovat cuneate sau lanceolat cuneate, cu margini întregi sau la partea anterioară, mucronat dințate. Florile sunt grupate în inflorescențe racemoase axilare, alungite sau capituliforme. Fructul este o păstaie totdeauna glabră, răsucită cu 3 – 4 spire.
Planta conține flavone, saponine, săruri minerale, clorofilă, proteine, substanțe estrogene, carotenoide (motiv pentru care s-a folosit la prepararea vitaminei A). Are proprietăți hipocolesterolemiante, antianemice antihemoragice, coagulante.
Lucerna este cunoscută pentru efectul antiinflamator, analgzic și antipiretic datorită conținutului de saponozide- mono-, bi-, tridesmozide ale acidului medicagenic și derivații acestuia. Cercetăriile au arătat proprietatea antitumorală în carcinoame hepatice și de colon folosind extracte de lucernă bogate în compuși fenolici- acid p-cumaric, acid cafeic, cinamic și azotați- proteine, enzime, peptide. În medicna naturistă lucerna se folosește și ca diuretic deoarece are un conținut ridicat de flavonoide care cresc diureza prin stimularea filtrării glomerulare. Lucerna conține săruri minerale de Mn, Zn, K, Ca, Cu, Na, P și Si fiind astfel o plantă medicinală cu efect remineralizant. S-a dovedit că lucerna are efect asupra scăderii colesterolului, are acțiune antibacterienă împotriva bacteriilor gram negative precum Salmonella typhi, și conține cel puțin o proteină cu așa numita activitate antitumorală. Este benefică pentru tulburări de coloană, hemoragie și ajută funcția glandei pituitară. Este o sursă de vitamina K, fiind o plantă medicinală cu acțiune antihemoragică.
Lucerna are proprietăți estrogenice și poate fi utilizată în fitoterapie în problemele legate de menstruație și menopauză.