AMARANT ECOLOGIC (BIO) 500GR - Niavis
AMARANT ECOLOGIC (BIO)500GR - Niavis
Amarantul face parte din categoria supercerealelor fiind unul din cele mai nutritive alimente cunoscute. Usor de preparat, gustos si bogat in fibre, minerale si antioxidanti, acesta poate fi introdus cu usurinta in alimentatia de zi cu zi.
Prin cumpararea acestui produs se acorda pana la 16 puncte de loialitate. Cosul tau va totaliza 16 puncte care poate/pot fi schimbat(e) intr-un cupon de 0,32 lei.
AMARANT ECOLOGIC (BIO)500GR - Niavis
Amarantul face parte din categoria supercerealelor fiind unul din cele mai nutritive alimente cunoscute. Usor de preparat, gustos si bogat in fibre, minerale si antioxidanti, acesta poate fi introdus cu usurinta in alimentatia de zi cu zi.
Compozitie:
Energie............390kcal / 1645kj
Grasimi............6.7g
din care grasimi saturate...1.9g
Carbohidrati.....64g
din care zahar..................1.1g
Proteine...........14g
Fibre ...............8.8g
Sare................0.04g
Administrare:
Se recomanda a se consuma gatit timp de 30 de minute, intr-un raport de 1:3 (o parte amarant la trei parti de apa).
Rolul componentelor:
Cultivat de azteci acum 8,000 de ani si gasit din abundenta in continuare in Peru, amarantul s-a raspandit de-a lungul timpului in Mexic si peninsula Yucatan. Astazi se cultiva in Africa, India, China, Rusia, in America de Sud si se replanteaza in America de Nord.
Desi trece neobservat de multi, amarantul este o planta inalta - aproape 2 m – cu frunze late verzi, flori de culoare rosu aprins sau auriu, existand peste 60 de specii diferite. Florile sunt sub forma unor muguri de cereale minuscule, motiv pentru care planta intra deseori in categoria "cerealelor". Dar amarantul nu este o cereala precum ovazul, graul sau orezul. Este uneori denumit "pseudo-cereala" datorita structurii sale nutritionale, similara cu a cerealelor.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei cereale este ca nu contine gluten. Boabele macinate dau o faina de o nuanta de alb-ivoriu, desi "mugurii" rosii pot fi si ei macinati pentru a conferi culorii o nuanta mai rosiatica, dar si un aport nutritiv mai mare.
Amarantul se gateste precum orezul, quinoa sau pastele: se fierbe in multa apa (sase cani de apa la o cana de amarant), timp de 15 - 20 de minute, se strecoara, se clateste si se consuma.
Amarantul este foarte bun pentru ingrosarea sosurilor, a supelor, a tocanitelor si chiar a jeleurilor. Consumat ca o gustare, amarantul poate avea o consistenta usoara, cu aroma de nuci sau usor piperata. Amarantul este mult mai nutritiv decat oricare dintre varietatile de cereale adevarate.
Un motiv pentru care amarantul se distinge printre cereale este continutul sau nutritiv remarcabil. Este mai bogat in minerale, precum calciu, fier, fosfor si carotenoide decat majoritatea legumelor. Are si un continut de proteine impresionant: la o cana de amarant acesta contine 28.1 grame proteine comparativ cu 26.3 grame la aceeasi cantitate de ovaz si 13.1 grame la o cana de orez.
Amarantul are un continut proteic comparativ cu al laptelui si este o sursa foarte buna de lizina, un aminoacid esential; ceea ce nu se poate spune despre restul cerealelor. Pe langa aceasta, mai contine si proteinele de baza denumite albumine si globuline, care, in comparatie cu prolaminele din grau, sunt mai solubile si mai digerabile.