- Plantilia
- Sanatate
- 1049 views
- 0 comments

Desi din aceasta planta se pot consuma si frunzele (gatite, ele au un gust asemanator cu al spanacului, ruda sa indepartata), de o mai larga raspandire in gastronomie se bucura semintele de quinoa, care nu au doar un gust foarte placut, ci si o valoare nutritiva ridicata.
Semintele de quinoa sunt mici, si tari atunci cand sunt crude, dar infloresc prin fierbere asemanator grului sau orezului.
Quinoa are un strat natural, numit saponină, care poate avea gust de săpun. Din fericire, este uşor să scăpăm de acest aspect prin clătirea cu apă. Quinoa cumpărată din magazine este, de cele mai multe ori, deja clătită, dar nu strică să mai repetăm şi procesul acasă. Unele cărţi de gătit recomandă chiar lăsarea quinoa la înmuiat.
Exista in lume peste 120 de tipuri principale de quinoa, dar cele mai cunoscute si comercializate sunt quinoa alba, neagra si rosie.
Quinoa alba este varianta care devine cea mai pufoasa in timpul gatitului, spre deosebire de cea rosie sau negra, cu o textura mai crocanta.
De asemenea, are gustul cel mai neutru dintre toate sortimentele, fiind cel mai simplu de integrat in preparate si dobandind cel mai mult din aroma ingredientelor cu care este combinata.
Quinoa neagra este o varietate de quinoa salbatica, care creste in mod natural in culturile de quinoa din Bolivia, cu bobul mai crocant decat al semintelor albe.
Quinoa rosie este o varietate de quinoa care se foloseste mai ales in salate. Datorita texturii mai crocante decat cele de quinoa alba (ca si cea neagra), boabele se pastreaza intregi dupa fierbere si nu se lipesc intre ele, fiind astfel amestecate mai omogen cu restul ingredientelor, chiar in cazul folosirii unei cantitati mici. Se remarca, de asemnea, in cazul semintelor de quinoa rosie, un gust de nuca mai pregnant, un motiv in plus pentru a fi integrata in salate.
Beneficiile consumului de Quinoa pentru organism:
-Quinoa este bogata in proteine (12-18%) mai usor de digerat decat cele din carne. Este un aliment recomandat atat vegetarienilor si veganilor cat si celor cu o dieta bazata pe carne ca si sursa de proteina mult mai usor digerabila.
-Avand un continut foarte scazut de grasime, nu produce colesterol, prevenind astfel formarea placilor de aterom si reducand riscul de atac de cord.
-Are toti cei 9 aminoacizi esentiali necesari corpului pentru devoltarea musculaturii.
-Unul dintre aminoacizii din componenta boabelor de quinoa, metionina, ajuta la metabolizarea insulinei, ameliorand simptomele asociate diabetului zaharat de tip 2.
-Contine minerale (calciu, potasiu, fier, zinc, magneziu), vitaminele (B1, B2, B6, B9,E)
-Quinoa este un aliment foarte bine digerat de catre bebelusi, in alimentatia carora poate fi integrat de la varsta de 8 luni.
-Datorita continutului de fibre si capacitatii de absorbite a lichidului, este indicata persoanelor cu probleme ale tranzitului intestinal (balonare, constipatie) si celor care doresc sa elimine kilogramele in plus.
-Reprezinta o sursa importanta de riboflavina (sau vitamina B2), substanta care contribuie la producerea de energie in interiorul celulelor si astfel duce la scaderea frecventei si intensitatii migrenelor. Tot riboflavina, alaturi de ceilalti antioxidanti continuti de quinoa, este responsabila de combaterea radicalilor liberi si de mentinerea frumusetii pielii.
-Quinoa contine 16 tipuri diferite de triterpine, substante cu care au proprietati antiinflamatorii si anticanceroase.
-Quinoa nu contine gluten, putand fi consumata si de cei care sufera de boala celiaca. Tot din aceasta cauza nu are potential alergen. Opteaza pentru acest aliment daca esti nevoita sa excluzi glutenul din dieta ta.
-Persoanele care lupta pentru inlaturarea kilogramelor in plus pot consuma cu incredere quinoa la masa de pranz, intrucat continutul sau nutritional este de numai 350 de calorii pentru 100 de grame de produs. Si beneficiile pentru dieta nu se opresc aici: continutul de fibre si capacitatea semintelor de quinoa de absorbtie a lichidului ajuta la reglarea tranzitului intestinal, reduc apetitul si inlatura senzatia de foame.
Quinoa in alimentatia vegetariana
Quinoa face parte din categoria asa numitelor alimente veggies si este consumata cu mare placere de catre vegetarieni. Dincolo de placerea consumului, data de consistenta sa pufoasa si de gustul special, care aduce intrucatva cu nuca (sau susanul, dupa unele pareri), vegetarienii au ocazia de a-si asigura, prin consumarea semintelor de quinoa, doza zilnica necesara de proteine, proteine pe care persoanele cu o alimentatie clasica si le iau din carne.
Quinoa in alimentatia bebelusilor
Quinoa poate fi integrata in alimentatia copiilor mici si bebelusilor de la varsta de 8 luni. Experienta mamelor a aratat faptul ca este bine tolerata de organismul micutului chiar si inainte de aceasta varsta, mai ales datorita absentei glutenului, dar, pentru ca fiecare copil este special, cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a o pregati pentru copilul tau. In ceea ce priveste gatitul, nu este neaparat necesar sa cauti retete cu quinoa speciale pentru bebe, ci pur si simplu sa pregatesti o reteta obisnuita cu orez, numai ca in locul acestuia, vei pune quinoa.
Contraindicatii quinoa
Semintele de quinoa nu au foarte multe contraindicatii, in situatia in care sunt consumate in cantitati normale si clatite bine inainte de preparare, pentru inlaturarea completa a saponinei care nu doar are un gust amar, dar, in unele cazuri irita stomacul mai sensibil.
O atentie suplimentara este necesara in cazul consumului regulat de quinoa in cazul persoanelor care urmeaza un tratament cu medicamente pentru scaderea trigliceridelor, intrucat semintele acestea au, la randul lor, capacitatea de scadere triglicemica.
Sfaturi pentru pregatirea quinoa:
-O ceaşcă de quinoa uscată înseamnă 3 ceşti de quinoa gătită.
-Pentru a găti o ceaşcă de quinoa sunt necesare 2 ceşti de lichid
-O porţie de quinoa are nevoie de 20 de minute pentru a fi gătită.
-Pentru un plus de gust Quinoa poate fi gatita cu legume . De asemena condimentele ii dau un plus de gust.
-Clasicul desert orez cu lapte poate deveni quinoa cu lapte- mult mai hranitor decat in varianta cu orez.
Quinoa alba, quinoa neagra sau quinoa rosie sunt prezente in oferta plantilia.ro la categoria Alimente
Comments (0)