SISTEMUL IMUNITAR – PROTECTORUL SANATATII NOASTRE

Sistemul imunitar răspunde atunci când suntem expusi la viruși și bacterii, când avem o tăietură, o fractura, sau când celulele noastre încep să se schimbe într-un mod anormal, ca în stadiile incipiente ale cancerului.
De asemenea, joacă rolul vital de a determina care țesuturi aparțin corpului nostru, și de a le lăsa în pace, și de a recunoaște, și elimina rapid, proteinele străine dintr-o bacterie sau virus.
Sistemul imunitar este, de asemenea, responsabil pentru inflamație, procesul natural care apare ca răspuns la accidentare. Inflamarea este incredibil de importantă pentru a iniția vindecarea, dar prea multa poate fi dăunătoare și este legată de boli de inimă, diabet, cancer și multe alte boli.
Sistemul imunitar are o treabă foarte complexă de făcut. Ne putem gândi la sistemul imunitar ca la o orchestră, în care fiecare instrument joacă un rol vital, iar dacă unul nu funcționează la cel mai bun nivel, poate arunca totul în aer și transforma rapid o simfonie în haos. Cheia unui sistem imunitar funcțional și puternic este echilibrul - menținerea sistemului imunitar „calm și fericit” zilnic, și asigurarea că este pregătit și gata să răspundă atunci când este nevoie.
Funcția imună sănătoasă începe cu ceea ce îți hrănești corpul. Alimentele vegetale tind să fie antiinflamatorii, astfel încât consumul multor fructe, legume și cereale integrale este un aspect important al bunei funcții imunitare. În plus, multe studii au legat obezitatea cu răspunsul imun afectat, astfel încât o dietă pe bază de plante poate aduce dublu beneficiu functiei imunitare ajutându-ne, de asemenea, să menținem o greutate sănătoasă. Miscarea și gestionarea stresului sunt, de asemenea, aspecte esențiale ale unui sistem imunitar puternic.

Anumite plante ne pot ajuta să în sustinerea sistemul imunitar pe termen lung, și este indicat sa le introducem în alimentati noastră, acolo unde este posibil, sau sa le consumam sub forma de preparate – ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule.

Usturoiul este plin de compuși precum alicina, ajoenul și tiosulfinatul, molecule puternice care vă ajută corpul să prevină și să combată infecțiile. Usturoiul are, de asemenea, un istoric bogat în utilizarea pentru dezinfectarea rănilor și combaterea infecțiilor fungice.

Cea mai bună metodă de a folosi usturoiul pentru suport imunitar este să consumam usturoi proaspăt, zdrobit. Însă, din motive lesne de înțeles, acest mod de consum al usturoiului nu este pe placul tuturor, însă oricine poate lua capsule cu extract din usturoi.

Hreanul, ardeiul cayenne și ghimbirul sunt toate considerate „miscatoare de sânge” în medicina chineză. Acestea stimulează fluxul sanguin și pot ucide mulți microbi.

Oregano și cimbrul sunt, de asemenea, pline de compuși aromatici (uleiurile esențiale care fac ca plantele să miroasă atât de minunat), care au și o acțiune antimicrobiană puternică.

Acestea pot fi consumate sub formă de condiment culinar, ceai, inhalate sau pot fi administrate în capsule.

Echinaceasocul, goldensealul și andrographis, sunt unele dintre plantele care stimuleaza sistemul imunitar dar ajuta și în tratamentul racelii și gripei.

Socul a fost folosit de secole pentru tratarea răcelii, gripei și a altor infecții virale. Originar din Europa, Asia și America de Nord, poate tolera o mare varietate de condiții de creștere. Boabele albastre și negre, împreună cu florile, sunt folosite pentru a face siropuri, tincturi, capsule, sau luate uscate ca aliment. Boabele de șoc sunt o sursă excelentă de vitamine A, B și C și conțin un nivel ridicat de flavonoizi.
Echinacea și goldensealul, sunt probabil cele mai cunoscute plante pentru sprijin imun, în special pentru bolile acute. Studiile umane au demonstrat că echinacea luată stimulează funcția unei varietăți de celule imune. Echinacea poate accelera recuperarea de la răceala comună stimulând sistemul imunitar să răspundă mai repede și mai bine (versus uciderea virusului direct).
Goldenseal – este planta careia i se atribuie acțiuni antibacteriene și antivirale directe, deși cercetările au demonstrat că acțiunea sa este mai diversă decât aceasta.
Acțiunea antimicrobiană provine dintr-un compus numit berberină, care este prezent în goldenseal. Se crede că goldenseal acționează și prin creșterea secreției de mucoase, ceea ce face nasul și gura mai eficiente la eliminarea microbilor.
Andrographis este o plantă originară din India și Sri Lanka. Studiile asupra andrographis paniculata au demonstrat că poate fi utilizat pentru a reduce cu succes severitatea răcelii obișnuite. De asemenea, s-a demonstrat că împiedică apariția unei răceli la persoanele sănătoase.
Se crede că andrographis poate stimula multe tipuri de celule imune sa intre in lupta împotriva virusilor.

Ciupercile sunt de asemenea aliati ai unui sistem imunitar puternic.

Ciupercile precum maitake, shiitakeganoderma (reishi) și cordyceps conțin toate o serie complexă de nutrienți care ajută la susținerea unei bune funcții imunitare.
Acestea includ polizaharidele complexe care acționeaza ca imunomodulatoare - asta înseamnă că pot stimula un sistem imunitar nereactiv și pot calma un sistem imun hiperactiv, acționând ca echilibratori imunitari.
Cea mai bine studiată polizaharidă se numește Beta-D-Glucan. Acest zahăr complex este bine absorbit atunci când sunt consumate ciuperci și este în prezent studiat pentru rolul său potențial în tratarea cancerului, HIV și SIDA.
Se crede că funcționează stimulând globulele albe din sânge specializate (numite macrofage și neutrofile) care pot recunoaște și ucide celulele tumorale, elimina daunele cauzate de radicalii liberi, accelera recuperarea țesutului deteriorat și activează alte răspunsuri imune atunci când este necesar.
Cercetările au arătat că ciupercile medicinale pot ajuta, de asemenea, la prevenirea diminuării globulelor albe la persoanele care au facut chimioterapie și radioterapie și pot ridica nivelurile de anticorpi (proteine ​​care ajută la identificarea invadatorilor străini) la persoanele sănătoase.
Ciupercile și plante precum astragalus și ashwagandha, sunt un excelent adpatogen - ajută organismul să se adapteze la stres.

Sfaturile echipei Plantilia, pentru un sistem imunitar puternic
• Adoptați un stil de viață sănătos, consumati fructe, legume și cereale integrale. Reduceți aportul de alimente rafinate, zahăr și alcool - toate acestea scad rezistența organismului la infecții. Faceți plimbari în aer liber, exerciții fizice și mențineți nivelul stresului cât mai scazut
• Consumati plante medicinale care susțin funcția imună sănătoasă. Introduceti în alimentatia dvs plantele care stimuleaza sistemul imunitar sau consumati-le sub forma de suplimente alimentare (ceaiuri, tincturi, siropuri, capsule).

Comentarii (0)

Niciun comentariu

Comentariu nou

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare

Respectarea drepturilor clienților și protejarea datelor cu caracter personal reprezintă un angajament important pentru plantilia.ro. Vom depune toate eforturile necesare pentru a prelucra datele tale în siguranță. Fii la curent cu regulile pe care le aplicăm și parcurge: Termeni și CondițiiPolitica de confidențialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și Politica de utilizare cookie-uri.