Siropul de artar

Minunatul Sirop de artar

Artarul este un arbore rezistent, ce infloreste primavara inainte de a infrunzi, cu lemnul al si tare, cu frunze lucioase, despicate in cinci lobi lungi si ascutiti. Acesta este apreciat atât pentru lemnul său, cât şi pentru efectele terapeutice ale frunzelor, siropului şi fructelor sale.

In prezent se cunosc 10 specii de artar: artarul de zahar, artarul negru, artarul argintiu, artarul rosu, artarul fin, artarul tepos, artarul de Pennsylvania, artarul cu frunze mari, artarul negondo, artarul circiné.

Din seva arţarului de zahăr, arţarului negru sau arţarului roşu se obtine siropul de arţar, cunoscut în toata lumea pentru calitatea si efectele sale benefice asupra corpului uman.

La ora actuala, Canada produce mai mult de 80% din cantitatea de sirop de artar de pe glob, provincia Quebec fiind recunoscuta la nivel mondial pentru sirop de artar de cea mai buna calitate. Siropul de artar a devenit o parte importanta din identitatea Canadei, frunza de artar fiind folosita ca simbol al Canadei inca din secolul 18, fiind reprezentata atat pe steagul tarii cat si pe monede.

Siropul de artar se obtine prin fierberea sevei de artar. Seva se colecteaza doar într-o anumita perioada a anului, de la sfârșitul lunii februarie pana la jumătatea lunii aprilie. Colectarea se face prin introducerea unor mici tevi de metal în scoarta artarului. Prin aceste tevi seva se scurge în recipientele așezate dedesubt. Foarte mulți producători au realizat retele de furtunase prin care seva se scurge direct în recipientul colector al producatorului, în care este de asemenea fiarta pana la stadiul de sirop.

Pentru obtinerea siropului este nevoie de cantitati mari de seva și de un timp îndelungat de fierbere.

1artar.jpg

In functie de culoare, de data de recoltare a sevei si de gust, siropul de artar este clasificat in trei grade: A, B si C.

Siropul de artar de categorie A - este un sirop maroniu deschis, care are un gust dulce și o aroma fina. Aceta este obținut la începutul sezonului de colectare a sevei

Siropul de artar de categorie B -are o culoare mai inchisa fata de siropul de grad A și o aroma mai puternica. Este siropul obținut în perioada de mijloc a colectarii sevei.

Siropul de artar de categorie C – are o culoare maro închis și o aroma foarte puternica de artar. Siropul de categorie C se obtine la finalul perioadei de colectare a sevei.

Cu cât culoarea siropului este mai închisă și aroma de artar este mai puternica cu atât este mai bogat în vitamine și minerale.

Studiile arata ca siropul de artar are o multime de beneficii pentru sanatate, ingloband peste 20 de compusi necesari organismului nostru.

Printre acestia se număra antioxidanti cu proprietati antibacteriene , antidiabetice si anticancerigene, dar si minerale cum ar fi calciu, potasiu, zinc si mangan. Acestea doua din urma se regasesc in cantitati mari in siropul de artar: doar o lingura de sirop de artar acopera 22% din necesarul zilnic de mangan si 5% din cel de zinc al organismului. Atat zincul, cat si manganul sunt minerale esentiale in desfasurarea proceselor metabolismului: manganul ajuta la producerea unei enzime care lupta cu radicalii liberi din corp, pe cand zincul este implicat direct in functia endocrina si in mentinerea unui nivel normal al hormonilor.

Dacă vrei sa renunți la zahăr, siropul de artar este alternativa perfectă- are putere de indulcire mai mare decat a zaharului , conține antioxidanti și nutrienti valoroși asemeni mierii de albine , dar spre deosebire de miere, rezista la temperaturi ridicate pastrandu-si calitățile intacte.

Poate fi folosit la indulcirea oricarui preparat, iar datorită faptului ca rezista la temperaturi ridicate, se poate folosi la prepararea prajiturilor, placintelor, torturilor.

Sirop de artar găsiți în stocul plantilia.ro la categoria Siropuri sau la categoria Alimente

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare