Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor. Sinusul este o cavitate deschisa; craniul uman are cavitati sinuzale.

Cauzele cele mai obisnuite ale sinuzitei sunt infectiile si alergiile. Infectia provocata de raceli, gripa etc. se raspandeste usor de la nas, pentru ca de aici se ajunge direct la sinusuri. Suflarea nasului, stranutul, inotul si scufundarea sub apa, in timpul unei infectii a tractului respirator superior, pot grabi raspandirea infectiei.

Mucusul nazal contine lizozim, un agent antibacterial puternic, care face sinusurile si epiteliul nazal destul de rezistent la infectii. Factori cum ar fi: fumul de tigara, alcoolul, numeroase medicamente si infectiile duc la scaderea eficientei sistemului natural de protectie al corpului si predispun pacientul la infectii ale sinusurilor.

Sinuzita reala nu este atat de frecventa cum suntem, uneori, tentati sa credem. Din o suta de pacienti care merg la medicul otolaringolog (ORL) din pricina necazurilor cu sinusurile, sub zece au intr-adevar sinuzita.

Simptomele sinuzitei sunt:

- obstructie nazala si secretie de puroi;

- dureri de cap;

- lipsa apetitului;

- greata;

- tuse;

- durere in gat;

- inflamatia si durerea sinusurilor implicate.

Se poate ca pacientul sa nu aiba febra prea mare, insa o infectie severa poate ridica temperatura pana la 40ºC. Durerea, in cazul sinuzitei maxilare, este de obicei localizata in zona dintilor de sus si a obrajilor, insa poate exista si o durere a ochilor. Neplacerea incepe, de regula, dimineata tarziu si dispare dupa amiaza, tarziu.

Cand sinusurile de la frunte sunt cele afectate, sunt comune durerile frontale intre opt dimineata si cinci dupa-amiaza. O durere surda, constanta, in spatele ochilor sugereaza o sinuzita etmoidala. Pot fi dureri si la miscarea globilor oculari, sensibilitate la lumina, lacrimare si uneori dureri in gat si tuse in timpul noptii.

Ca atare, sinuzita poate fi cauzata de infectii, alergii, iritarea sinusurilor, sau de orice factor care interfereaza cu fluxul de aer si cu drenajul de mucus din fosele nazale si sinusuri, de exemplu ingrosarea secretiilor mucoase, prin scaderea hidratarii si lipsa de umiditate suficienta din aer.

Celulele epiteliate au fibre mici numite cili, care se misca inainte si inapoi pentru a duce mucusul afara din sinusuri. Acesti cili mici pot fi deteriorati sau iritati de multi factori, in special de fum. Acest lucru le poate impiedica activitatea de drenare a mucusului din sinusuri. Mucusul stagnat ofera un mediu propice pentru bacterii si virusi care se dezvolta in cavitatile sinusurilor. In plus, microbii insisi pot irita si exacerba un blocaj al sinusului. Cele mai frecvent infectate sunt sinusurile maxilare si etmoid.

Sinuzita poate dezvolta o patologie de focar infectios cu semne si simptome generate la distanta: dureri articulare si poliarticulare, semne inflamatorii specifice, agravarea unor boli autoimune.

Sfaturi practice de dieta si stil de viata:

1.Evitati fumatul – fumatul irita membranele mucoase si inhiba sistemul de curatare naturala a nasului.

2. Evitati aerul conditionat, locurile reci, umede, intrucat acestea produc vasoconstrictie, scad combativitatea leucocitelor si posibilitatile fagocitelor, creand astfel o predispozitie la infectie.

3. Inhalati hrean dat pe razatoare, desfunda rapid sinusurile. Consumati hrean impreuna cu mancare sau aplicati cataplasme externe cu hrean, 2 – 3 lingurite de hrean ras se invelesc in tifon si se aplica la radacina nasului si pe fruntea unsa inainte cu crema de galbenele. Se tine 5-10 minute, pana apare senzatia de arsura pe piele. Ceapa si usturoiul au efecte similare.

4. Consumul adecvat de lichide ajuta la drenarea secretiilor sinusale.

5. Inhalatiile cu uleiuri esentiale sunt o modalitate practica de a desfunda sinusurile blocate, prin dezinfectarea cailor respiratorii, fluidificarea secretiilor acumulate la nivelul cavitatilor sinusurilor si drenarea (eliminarea) lor prin cavitatea nazala.

In acest sens se pot utiliza combinatii de uleiuri puternic antibacteriene, cum sunt Biomicin Forte – A3 de la Fares, N-VIR 10 Forte capsule cu uleiuri esentiale 30 cps DVR Pharm, Biomicin Forte 15 cps Fares, COMPLEX ULEIURI ESENTIALE SINUZITA 10ML Adams Vision, Ulei Esential Hapciu 10ml Fares. Uleiurile se pot utiliza si in candela de aromaterapie, lasata in camera peste noapte, sau la serviciu, mai ales pentru cei care lucreaza in mediu cu aer conditionat.

6. Toaleta corecta a nasului si spalaturile nazale. Mucoasa nazala este prima bariera pentru bacterii, virusuri, praf etc. Reactia sa in cazul contactului cu acestia este hipersecretia de mucos, la inceput seros, limpede, apoi purulent, care ajunge sa obstructioneze fosele nazale (nas infundat).

Mucusul este o substanta vascoasa, compusa din proteine si din glucide numite mucine, secretata de catre celulele mucipare ale mucoaselor.

S-a constatat ca exista o stransa legatura intre alimentatie si tendinta organismului de a produce mucus. Cand mucusul se manifesta sub forma de secretie nazala, oculara, flegma sau congestie respiratorie, este asociat cu o digestie proasta si cu un surplus de aciditate in corp. Acesta produce mucus pentru a se proteja si a preveni iritatia sau inflamatia.

Copiii sunt adesea bolnavi din cauza excesului de mucus. In aceste situatii trebuie reduse sau chiar eliminate timp de 7-10 zile alimentele mucoformatoare, trebuie sa bea mai multe lichide ca de obicei, de preferinta calde, si sa creasca consumul de fructe si legume proaspete. De asemenea, adultii care au tot timpul secretii in gat trebuie sa-si supravegheze cu atentie alimentatia.

O lista cu principalele alimente formatoare de mucus ar fi:

  • produsele lactate (lapte, iaurt, branza, smantana, inghetata);
  • dulciurile concentrate (sucurile zaharate, bomboanele, napolitanele, prajiturile);
  • faina alba si preparate din faina alba (paste fainoase, paine, produse de patiserie);
  • bananele si cea mai mare parte a alimentelor acidifiante, cum sunt mezelurile, produsele din carne, produsele fast-food, conservele, prajelile, untura, uleiurile vegetale rafinate, margarina, zaharul, cacao, cafeaua, bauturile alcoolice sau acidulate.

Reducerea cantitatii acestora din alimentatie de la primele semne ale unei raceli va favoriza evolutia rapida catre vindecare fara a mai fi nevoie sa apelati la medicamente.

Daca exista o tendinta la raceli repetate, este de mare ajutor un regim alimentar fara alimente mucoformatoare si bogat in alimente alcaline, cum sunt: legume proaspete (cartofi, varza, conopida, broccoli, vinete, spanac, rosii, salata verde), fructe (mere, pere, caise, piersici, cirese, capsuni, lamai, grapefruit, ananas, smochine, stafide), folosite un timp ceva mai indelungat.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare