- Sanatate
- 4526 views
- 0 comments
- remedii, aromaterapie, sinuzita, remedii naturiste, biomicin, uleiuri esentiale
Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor. Sinusul este o cavitate deschisa; craniul uman are cavitati sinuzale.
Cauzele cele mai obisnuite ale sinuzitei sunt infectiile si alergiile. Infectia provocata de raceli, gripa etc. se raspandeste usor de la nas, pentru ca de aici se ajunge direct la sinusuri. Suflarea nasului, stranutul, inotul si scufundarea sub apa, in timpul unei infectii a tractului respirator superior, pot grabi raspandirea infectiei.
Mucusul nazal contine lizozim, un agent antibacterial puternic, care face sinusurile si epiteliul nazal destul de rezistent la infectii. Factori cum ar fi: fumul de tigara, alcoolul, numeroase medicamente si infectiile duc la scaderea eficientei sistemului natural de protectie al corpului si predispun pacientul la infectii ale sinusurilor.
Sinuzita reala nu este atat de frecventa cum suntem, uneori, tentati sa credem. Din o suta de pacienti care merg la medicul otolaringolog (ORL) din pricina necazurilor cu sinusurile, sub zece au intr-adevar sinuzita.
Simptomele sinuzitei sunt:
- obstructie nazala si secretie de puroi;
- dureri de cap;
- lipsa apetitului;
- greata;
- tuse;
- durere in gat;
- inflamatia si durerea sinusurilor implicate.
Se poate ca pacientul sa nu aiba febra prea mare, insa o infectie severa poate ridica temperatura pana la 40ºC. Durerea, in cazul sinuzitei maxilare, este de obicei localizata in zona dintilor de sus si a obrajilor, insa poate exista si o durere a ochilor. Neplacerea incepe, de regula, dimineata tarziu si dispare dupa amiaza, tarziu.
Cand sinusurile de la frunte sunt cele afectate, sunt comune durerile frontale intre opt dimineata si cinci dupa-amiaza. O durere surda, constanta, in spatele ochilor sugereaza o sinuzita etmoidala. Pot fi dureri si la miscarea globilor oculari, sensibilitate la lumina, lacrimare si uneori dureri in gat si tuse in timpul noptii.
Ca atare, sinuzita poate fi cauzata de infectii, alergii, iritarea sinusurilor, sau de orice factor care interfereaza cu fluxul de aer si cu drenajul de mucus din fosele nazale si sinusuri, de exemplu ingrosarea secretiilor mucoase, prin scaderea hidratarii si lipsa de umiditate suficienta din aer.
Celulele epiteliate au fibre mici numite cili, care se misca inainte si inapoi pentru a duce mucusul afara din sinusuri. Acesti cili mici pot fi deteriorati sau iritati de multi factori, in special de fum. Acest lucru le poate impiedica activitatea de drenare a mucusului din sinusuri. Mucusul stagnat ofera un mediu propice pentru bacterii si virusi care se dezvolta in cavitatile sinusurilor. In plus, microbii insisi pot irita si exacerba un blocaj al sinusului. Cele mai frecvent infectate sunt sinusurile maxilare si etmoid.
Sinuzita poate dezvolta o patologie de focar infectios cu semne si simptome generate la distanta: dureri articulare si poliarticulare, semne inflamatorii specifice, agravarea unor boli autoimune.
Sfaturi practice de dieta si stil de viata:
1.Evitati fumatul – fumatul irita membranele mucoase si inhiba sistemul de curatare naturala a nasului.
2. Evitati aerul conditionat, locurile reci, umede, intrucat acestea produc vasoconstrictie, scad combativitatea leucocitelor si posibilitatile fagocitelor, creand astfel o predispozitie la infectie.
3. Inhalati hrean dat pe razatoare, desfunda rapid sinusurile. Consumati hrean impreuna cu mancare sau aplicati cataplasme externe cu hrean, 2 – 3 lingurite de hrean ras se invelesc in tifon si se aplica la radacina nasului si pe fruntea unsa inainte cu crema de galbenele. Se tine 5-10 minute, pana apare senzatia de arsura pe piele. Ceapa si usturoiul au efecte similare.
4. Consumul adecvat de lichide ajuta la drenarea secretiilor sinusale.
5. Inhalatiile cu uleiuri esentiale sunt o modalitate practica de a desfunda sinusurile blocate, prin dezinfectarea cailor respiratorii, fluidificarea secretiilor acumulate la nivelul cavitatilor sinusurilor si drenarea (eliminarea) lor prin cavitatea nazala.