Fibrele

Motivul principal al lipsei sau insuficientei fibrelor din alimentatie este preferinta pentru alimentele cu densitatae calorica mare . Carnea, laptele, ouale, branzeturile nu contin fibre alimentare polizaharidice absolut deloc.

Pâinea ar putea constitui o sursa de fibre alimentare dacă ar fi pregătită din faina integrala.

Deși fibrele alimentare nu furnizeaza energie, acestea  sunt de mare importanța pentru organismul nostru în asigurarea tranzitului intestinal fiziologic

Alimentatia saraca în fibre alimentare este asociata cu rate mari ale diverticulozei- o boala a intestinului gros.

 

Ce sunt fibrele

Fibrele alimentare sunt polizaharide nedigerabile, acestea neputând fi digerate de enzimele din tubul digestiv al omului și ca urmare acestea nu sunt absorbite.

Acestea se pot împarți în doua mari categorii, după felul în care se comporta în interacțiune cu apa- fibre solubile și insolubile.

Fibrele alimentare se găsesc exclusiv în vegetale.  Fructele, legumele, leguminoasele, zarzavaturile și cerealele integrale sunt surse excelente de fibre.

 

Rolul fibrelor alimentare

Fibrele alimentare stimuleaza secretia salivara, contribuie la senzația de satietate, prelungesc digestia și absorbtia, fixeaza acizii biliari intestinali, favorizează dezvoltarea florei microbiene normale, accelereaza tranzitul intestinal, scad durata de contact a continutului intestinal cu mucoasa intestinala și cresc voulumul, greutatea și frecventa scaunelor.

 

Proprietatile fibrelor alimentare

- proprietati hipocolesterolemiante- fibrele solubile din diverse alimente de origine vegetala ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sânge;

- protectie fata de cancerul de colon- studiile făcute arata ca un regim bogat în fibre duce la scurtarea timpului de tranzit intestinal și astfel la o scurtare a timpului de contact dintre posibilii cancerigeni și mucoasa colonului și rectului, limitand efectele nefaste ale acestora. Cercetatorii considera ca fibrele alimentare modifica și echilibrul chimic al continutului intestinal prin influența pe care o au asupra florei microbiene de la acest nivel; 

- proprietati favorabile în diabetul zaharat- unele fibre solubile au capacitatea de a reduce nivelul de glucoza din sânge. De asemenea, pe lângă reducerea glicemiei s-a observat ameliorarea tolerantei la glucide și diminuarea necesarului de insulina.

- fibrele și obezitatea- alimentele cu puține grăsimi și continut mare de fibre alimentare dau senzație de satietate la un aport caloric mai mic decât în cazul alimentelor mai grase și sarace în fibre. Aceasta face ca alimentele bogate în fibre să fie propice prevenirii ingrasarii și combaterii obezitatii

- fibrele și constipatia- aportul insuficient de fibre este principalul factor care favorizează instalarea constipatiei habituale. Exista numeroase studii care au arătat ca un aport crescut de fibre alimentare, în special de fibre insolubile, cum sunt cele din tarate , are efecte benefice atât în ceea ce privește prevenirea constipatiei cât și în ceea ce privește ameliorarea simptomelor constipatiei; 

- fibrele și diverticuloza- prin creșterea volumului continutului intestinal, prin prevenirea constipatiei, fibrele alimentare ajuta la ameliorarea simptomelor diverticulozei;

- fibrele și hemoroizii- insuficienta de fibre alimentare poate agrava simptomele date de hemoroizi

2_1.jpg

Surse de fibre alimentare

cereale integrale ( de exemplu: orz, ovaz, grau , secara , pâine integrala )

leguminoase (de exemplu: fasole, mazare, linte, soia, quinoa, naut )

- legume și zarzavaturi

- fructe

- nuci și seminte (de exemplu: seminte de dovleac, floarea soarelui, în canepa, psyllium, susan, caju, alune de pădure, migdale)

- tarate de : grau, ovaz, psyllium, canepa

Dacă dorești sa adaugi cât mai multe fibre în alimentatia ta, vizitează plantilia.ro la categoria Alimente, la categoria Capsule și comprimate, pentru varianta sub forma de capsule sau comprimate sau la categoria Pulberi vegetale.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare

Respectarea drepturilor clienților și protejarea datelor cu caracter personal reprezintă un angajament important pentru plantilia.ro. Vom depune toate eforturile necesare pentru a prelucra datele tale în siguranță. Fii la curent cu regulile pe care le aplicăm și parcurge: Termeni și CondițiiPolitica de confidențialitate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și Politica de utilizare cookie-uri.