- Plantilia
- Sanatate
- 1029 views
- 0 comments
Fructele de catina se recolteaza incepand din luna august si pana la primul inghet, ele ramanand pe ramuri chiar si dupa caderea frunzelor, fiind grupate mai multe la un loc. Culoarea lor este galbena-portocalie, iar gustul, acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume devine mai plăcut.
Fructele sunt cea mai utilizata parte a plantei iar in funcție de substantele pe care le dorim, recoltarea acestora se poate face astfel :
- sfarsitul lui august- septembrie, catina contine cantitati mari de vitamina A si C;
- lunile noiembrie si decembrie creste continutul de substante din complexul B.
Utilizarea fructelor de catina se datoreaza continutului foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, antioxidanti, fitohormoni etc. Fructele de catina contin vitamina C in proportie de doua ori mai mare decat macesele si de zece ori mai mare decat citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P si F sunt si ele prezente in fructele de catina in concentratii importante. Aceste fructe contin β-caroten in proportie mai mare decat la morcov si alti carotenoizi, microelemente cum sunt P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, celuloza, proteine cu continut ridicat de aminoacizi esentiali (indeosebi lizina), uleiuri complexe (acizi grasi saturati si nesaturati, steroli), acizi organici, cum sunt acidul malic, acidul succinic, acidul ursolic etc., precum si flavonoizi identici cu cei din Gingko biloba.
Remarcabil este continutul fructelor si frunzelor de catina in substante cu efect hormonal, in special serotonina, substanta recunoscuta ca avand efecte fiziologice deosebite, legate de sistemul nervos central și sinteza proteinelor.
Datorită continutului ridicat de compusi bioactivi catina este unul dintre cele mai folosite materii prime pentru producerea de suplimente nutritive și creme naturale.
Uleiul de catina, se prezinta atât sub forma lichida cât și sub forma de capsule și este cel mai valoros produs obținut din fructele de catina. Uleiul de catina este un puternic vitaminizant, imunomodulator, antioxidant, protector hepatic , regenerator celular, tonic general și antianemic.
Catina comprimate masticabile, foarte ușor de administrat atât copiilor cât și adultilor, reunesc proprietatile valoroase ale catinei în comprimate concentrate, plăcute la gust.
Siropul de catina este de asemenea foarte ușor de administrat datorită gustului dulce acrisor. Poate fi folosit ca adjuvant în avitaminoze, anemie, răceala și gripa, dar și ca o băutura de zi cu zi prin amestecarea siropului cu apa.
Amestecuri cu miere și catina sunt foarte plăcute la gust și reunesc proprietatile mierii de albine cu cele ale catinei. Se poate consuma pe parcursul intregului sezon rece pentru creșterea imunitatii și prevenirea racelii și gripei. Este un excelent tonic pentru organism putand fi consumat și în perioadele de convalescenta.
Cremele cu extract de catina aduc pielii beneficiile catinei, acestea contin extract uleios din pulbere de catina și sunt excelente cicatrizante și regenerante ale pielii.
Fie ca alegeți sa consumati suplimente alimentare exclusiv din catina, amestecuri de catina și alte extracte naturale, catina în stare proaspătă sau uscata , faceti-o cât mai des posibil pentru a va bucura de toate beneficiile oferite de extraordinara catina.
Comments (0)