BETA CAROTENUL, PRIETENUL SANATATII NOASTRE

- Denumirea de Beta caroten provine din numele latin al morcovului, deoarece acest compus a fost derivat pentru prima dată din morcov.
- Este un compus organic care este clasificat chimic ca o hidrocarbură și în mod specific ca un terpenoid.
- Este un pigment puternic colorat care conferă fructelor și legumelor galbene și portocalii culori intense. Odată ce este ingerat, este convertit în vitamina A (retinol), care îndeplinește mai multe funcții biologice în organism.
Vitamina A acționează de asemenea ca un antioxidant care protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberI nocivi.
- Beta carotenul și alte câteva carotenoide sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de "provitamina A" deoarece acționează ca precursori ai producerii de vitamina A în organism.
Alte carotenoide, cum ar fi licopenul, luteina și zeaxantina, nu pot fi transformate în vitamina A.

- Aproximativ 50% din vitamina A într-o dietă vegetariană este furnizată de beta-caroten și alte carotenoide. Beta-carotenul este produs, de asemenea, sintetic din ulei de palmier, alge și ciuperci.
- Vitamina A este implicată în formarea de glicoproteine. Este esențială pentru vedere și este ulterior transformată în acid retinoic care este utilizat pentru procese cum ar fi creșterea și diferențierea celulelor.
- Când este ingerat în organism, beta-carotenul este transformat în vitamina A (retinol) în intestinul subțire de către o enzima - beta-caroten 15 și 15 monooxygenase. Excesul de retinol este stocat în ficat și sintetizat în vitamina A activă în momente de nevoie.
- Beta carotenul este una dintre cele mai comune forme de caroten, este solubilă în grăsimi, dar nu este solubilă în apă. Pentru a se asigura o absorbție adecvată, trebuie consumate între 3 și 5 grame de grăsime. Carotenoizii suspendați în ulei sunt mai absorbiți decât cei din apă și alimente.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare