Acneea

Boala se manifesta, de obicei, în zonele cu o densitate mare de glande sebacee (mai ales la nivelul fetei, al spatelui și al pieptului) și este rezultatul inflamarii glandelor din spatele firului de par.

Mecanismul prin care apar eruptiile denumite generic „cosuri”

Când glandele sebacee din piele produc sebum în exces, canalul excretor al unora dintre acestea, care comunica cu exteriorul prin pori, se poate bolca prin formarea unui dop de celule moarte și de sebum.

În formele inflamatorii de acnee, se aduna bacterii în zona porului blocat (infecție) si apare un proces inflamator. Aceste procese au, la suprafața pielii, efecte precum leziunile rosii (papule), cele „cu capul” alb ori negru (puncte negre, care nu sunt așa de la murdărie) sau, mai în profunzimea pielii, chisturile sau nodulii, care dor și lasa semne dacă nu beneficiaza de tratament corespunzător.

Cauze care determina aparitia acneei

Sunt greu de spus, cu siguranța, cauzele aparitiei acneei deoarece, de obicei, este vorba despre un complex de factori. Însă exista câteva aspecte despre care studiile arata ca favorizează procesul inflamator de la nivelul pielii, printre care:

-stresul – care determina creșterea nivelului de cortizol, implicit un nivel ridicat de sebum care stimuleaza procesele inflamatorii din organism în stransa legătura cu aparitia acneei.

-dezechilibre de la nivel gastrointestinal- hipoaciditatea gastrica și dezechilibre în balanța bacterii „bune” - bacterii „rele”, urmata de scaderea imunitattii și de posibile alergii alimentare.

-unele dezechilibre endocrine

-unele tratamente medicamentoase

-predispozitia genetica.

Tratamentul acneei

Pentru a aborda o linie terapeutica buna este foarte important sa se inceapa cu un consult medical- dermatologic si, in functie de caz, in cadrul altor specialitati (gastroenterolog, endocrinolog) .

Daca acneea are punctul de pornire la nivel intestinal, o solutie cu rezultate bune este administrarea de probiotice .

In cazul unor dezchilibre hormonale se pot prescrie de catre medic preparate hormonale.

In ceea ce priveste strict eruptiile acneice se pot folosi produse cu efect antimicrobian , produse care contin ingrediente cu calitati antiinflamatorii si de deblocare a canalelor sebacee.

Sfaturi ale echipei plantilia.ro pentru a preveni aparitia acneei si a complicatiilor date de aceasta :

-preveniti procesele inflamatorii printr-o alimentatie echilibrata. Evitati mancarea de tip junk food, lactatele bogate in grasimi, carnea grasa , condimentele, zaharurile rafinate (in general produsele cu indice glicemic mare), alcoolul. Introduceti in dieta voastra fructe si legume. Consumati grasimi nesaturate din surse vegetale.

-folositi suplimente care contin antioxidanti cum ar fi zincul, vitaminele A, C ,E, D, ceai verde

-curatati-va bine tenul, cu un gel de curatare bland, dimineata, seara si dupa sedintele de la sala de sport in timpul carora ati transpirat mult. De asemenea, folositi produse din game dedicate ingrijirii tenului cu acnee, care echilibreaza productia de sebum. Nu folositi scrub-urile, mai ales in faza eruptiva a bolii, pentru ca nu fac decat sa inrautateasca situatia. Din gama de produse pentru ingrijirea tenului acneic recomandam produsele Viva Natura, cele mai vandute din oferta plantilia.ro.

-straduiti-va sa puneti mana pe fata cat mai putin si nu va stoarceti cosurile , pentru ca va puteti alege cu puncte negre sau va vor ramane cicatrici.

-spalati-va frecvent parul: o data la doua zile sau zilnic, in funtie de cat de gras este. Insa, atentie folositi doar sampoane speciale, cat mai naturale.

-daca obisnuiti sa va machiati alegeti produse non-uleioase (“oil free”) si non-comedonice, care sa nu blocheze porii.

Produse pentru prevenirea si tratamentul acneei gasiti in oferta plantilia.ro in categoriile antioxidanti si sanatatea pielii.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare