Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial care poate fi folosit în mai multe scopuri, inclusiv menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.

Acest articol discută despre utilizări de zi cu zi pentru uleiul de arbore de ceai și oferă îndrumări cu privire la utilizarea acestuia în condiții de siguranță.

Ce este uleiul de arbore de ceai și cum funcționează?

Este originar din zone ale Australiei si din Papua Noua Giunee, si desi exista peste 60 de specii diferite de arbore de ceai, Melaleuca Alternifolia este vestit pentru uleiul sau esential.

Frunzele de arbore de ceai au fost folosite de-a lungul timpului de catre unele triburi aborigiene inca dinaintea venirii colonistilor albi. Acestia foloseau plantele de arbore de ceai pentru a vindeca taieturi, rani si infectii ale pielii. Acești australieni nativi zdrobesc frunzele de arbore de ceai pentru a extrage uleiul, care este apoi inhalat pentru a trata tusea și răcelile sau aplicat direct pe piele pentru vindecare.

Fiind de 20 de ori mai puternic antiseptic decat fenolul, are puternice proprietati in fortifierea imunitatii.

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit ca un medicament tradițional de aborigeni de secole.

Din fericire, uleiul de tea-tree conţine peste 100 de componente ce acţionează sinergic (conţinut ridicat de terpene), majoritatea din acestea neputând fi identificate în ultimii ani, ca atare un extract identic-natural fiind imposibil de realizat în mod sintetic. În anii 1960, confirma efectul favorabil în tratamentul arsurilor, infecţiilor ginecologice şi, mai târziu, a unor variate probleme ale gambelor şi a infecţiilor din zona unghiilor.

Aceste proprietăți de combatere a germenilor fac din uleiul de arbore de ceai un remediu natural apreciat pentru tratarea afecțiunilor bacteriene și fungice ale pielii, prevenirea infecțiilor și promovarea vindecării.

1. Curățător pentru uz casnic

Aceleaşi proprietăţi antimicrobiene care fac uleiul de arbore de ceai atât de eficient pentru îndepărtarea infecţiilor din organism, fac din acesta si un detergent uimitor de uz casnic, care va ucide orice bacterie pe care o aveţi în casă.

Detergent universal. Într-o sticlă cu spray de 1 litru, adăugați 15 picături de ulei de arbore de ceai la două cești de apă fierbinte și jumăte de cană de oțet. Utilizați-l pentru a curăța blaturi, mese, oglinzi, corpuri de iluminat, în baie etc.

Odorizant de aer. Asigurați-vă propriul deodorant natural astfel încât casa să miroasă frumos şi proaspăt, prin combinarea unei căni de apă, 5 picături de ulei de arbore de ceai și 3 picături de ulei esențial de lămâie într-o sticlă cu pulverizator. Agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru a distribui uniform uleiurile în apă şi pulverizaţi în aer.

Detergent rufe. Pentru a spori puterea de curățare a detergenților de rufe, precum și pentru a preveni infecțiile bacteriene și fungice de pe hainele murdare, adăugați 10 picături de ulei de arbore de ceai la spălat, în detergent sau direct pe haine.

2. Dezinfectant bucal natural

Uleiul de arbore de ceai diluat în apă poate servi drept apă de gură, având o acțiune similară cu cea a clorhexidinei, substanță regăsită în majoritatea apelor de gură din farmacii. Acțiunea sa puternic antibacteriană luptă împotriva mirosului neplăcut al gurii și împotriva formării plăcii bacteriene.

Tot ce trebuie să faceti este să amestecati un strop de ulei de arbore de ceai într-un pahar cu apă călduță, cu care sa va clătiti apoi, gura, timp de 30 de secunde. Atenție, însă, să nu înghiți amestectul!

3. Sănătatea scalpului şi a părului

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sănătatea atât a scalpului cât și a părului. De fapt, specialiştii susţin că uleiul de arbore de ceai vindeca scalpul uscat, cu prurit (mâncărime). Acest lucru se datorează faptului că are capacitatea de a elimina mătreața și de a calma pielea uscată.

Aspectul neplăcut al mătreții poate fi combătut cu ajutorul unui preparat simplu pe bază de ulei de arbore de ceai. Așadar, se amestecă 3-4 picaturi de ulei de arbore de ceai în șamponul pe care-l folosești, după care îl utilizezi ca de obicei. Rezultatele vor apărea după câteva spălări, în decursul a câtorva săptămâni.

4. Ciuperci, micoze si fungi ale unghiilor

Uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide paraziții și infecțiile fungice, motiv pentru care este atât de popular pentru folosirea în combaterea ciupercilor, fungilor unghiilor şi pielii.

De fapt, s-a dovedit că lucrează la fel de bine ca și tratamentele chimice.

Aplica 2-3 picaturi de ulei esential direct pe zona afectata, apoi pune o picatura de ulei vegetal deasupra. Repeta de 3 ori pe zi pana la vindecarea completa.

5. Tratamentul acneei

Conținutul de terpenă antimicrobiană din uleiul de arbore de ceai îl face, de asemenea, foarte eficient în combaterea acneei.

Este important de reținut faptul că este recomandată diluarea sa cu un ulei vegetal, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau de jojoba.

Produsele antiacneice pe bază de ulei de arbore de ceai se găsesc cu ușurință pe piață insa, alternativ, puteți face propriul tratament antiacnee: amesteca o parte ulei de arbore de ceai cu nouă părți de apă și aplica amestecul în zonele afectate cu un tampon de bumbac o dată sau de două ori pe zi, după cum este necesar. De asemenea este foarte important să ai grijă să-ți menții pielea bine hidratată, atât prin utilizarea unei creme hrănitoare, cât și printr-un consum corect de apă, deoarece uleiul de arbore de ceai poate usca pielea.