Andrographis paniculata este o plantă folosită cu tradiție în medicina Ayurveda, cunoscută și sub denumirea de „echinaceea indiană”, originară din zona tropicală a Indiei.

Andrographis are numeroase beneficii medicinale, fiind cel mai des folosită pentru afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, răceli, gripe, tuse, dureri în gât, reglarea temperaturii corporale, suport pentru sistemul imunitar, pentru funcțiile digestive și hepato-biliare.

În 1919, Andrographis s-a administrat, în India, la nivel colectiv, pentru a limita răspândirea epidemiei de gripă care a urmat imediat după gripa Spaniolă din Europa. Mulți consideră că prin acest produs natural s-a oprit extinderea gripei în țară.

Andrografolide sunt componenetele active extrase din Andrographis paniculatacare au proprietăţi imunomodulatoare, reduc inflamația asociată răcelilor și virozelor și limitează prezența bacteriilor sau a altor agenți patogeni.

La nivel de sistem imunitar, Andrographis, are proprietăți imunostimulatoare, prin care nu permite dezvoltarea virusurilor, bacteriilor și fungilor în organismul uman.

Din repetate studii clinice, în care s-au testat beneficiile administrării de Andrographis, s-a observat că acest extract acționează rapid in a reduce simptomele de răceală, gripă și a afecțiunilor tractului respirator. Pacienții au declarat că după primele 48 de ore de administrare li s-a calmat tusea, durerea în gât, s-au redus stările febrile și congestia de la nivelul căilor respiratorii superioare.

Astfel, Andrographis este o alternativă naturală pentru cei care răcesc frecvent sau care au afecțiuni ale tractului respirator superior. Andrographis are avantajul de a scurta perioada de convalescență, stările febrile, tusea și durerea în gât.

Extractul concentrat de Andrographis cu, 10% Andrografolide, are și un efect intens de reducerea a inflamației, care se declanșează în mod normal în caz de răceli, gripe sau viroze. Acest beneficiu recomandă Andrographis și pentru alte tipuri de afecțiuni. Se foloseşte în medicina Ayerveda, inclusive pentru colită ulcerative, artrită reumatică, reglarea nivelului de colesterol și a glicemiei, infestări cu viermi intestinali sau răni cutanate infectate.

ECHINACEEA INDIANA de la Herbagetica este o formulă concentrată cu 430 mg extract de Andrographis/capsulă. Reduce simptomele de răceală, gripă sau infecții respiratorii. Calmează tusea, durerea în gât și febra.