COADA CALULUI, COADA SORICELULUI, COADA RACULUI – CELE 3 „CODITE” BUNE DE LEAC

COADA CALULUI (Equisetum arvense)
   Este considerată una dintre cele mai vechi plante de pe Pământ, atestatata cu o vechime de peste 400 de milioane de ani, când putea sa ajungă la peste 30 de metri înălțime și sa formeze adevărate păduri!
   La fel de ciudat ca și istoria sa este modul în care crește – apare primavara sub forma unei ciuperci cu pălărie cafenie și abia apoi își ridica spre soare tulpina verde cu frunzele lungi ca niște tepi.
   Coada calului a fost pomenita de către marii  medici ai antichitatii și de atunci este folosită mereu pentru leacuri. Are puteri uluitoare în tratarea contuziilor, cicatrizarea ranilor, pentru ulcer varicos, edeme, degeraturi sau eczeme. De asemenea coada calului este și un excelent diuretic fiind întâlnită ca ingredient principal în majoritatea preparatelor recomanadate pentru retentie hidrica, probleme renale și hipertensiune arteriala.
   Acţiune terapeutică:
Are acţiune diuretică, hipoacidifiantă, remineralizantă, hemostatică, expectorantă, antiinflamatoare, dezinfectant urinar  şi măreşte rezistenţa ţesutului conjunctiv.
   Recomandări
Intern: se recomandă în tratarea anemiilor posthemoragice, epistaxis, gută, reumatism, bronşite, afecţiuni renale si hepatice, adjuvant în afecţiuni ale căilor urinare, metroragii, edeme, poliartrite cronice, artroze.
Extern: se recomandă la tratarea rănilor, contuziilor, eczemelor, neurodermitelor.

COADA SORICELULUI (Achilea millefolium)
    Florile albe și delicate nu ii trădează încăpățânarea și rezistenta. Crește pe câmpii și dealuri și ii place sa stea la marginea drumurilor prafoase ca sa proveasca în zare . Își aduce aminte ca pe vremea când încă nu avea un nume a descoperit-o viteazul Ahile, eroul legendar al războiului troian și a folosit-o ca sa trateze rănile razboinicilor săi. De acolo ii vine și numele de Achilea. Celalat nume, de coada soricelului, ii vine de la tulpina delicată.
   Coada soricelului este una dintre cele mai cunoscute plante din Europa și este deosebit de eficiența în tratarea ranilor, oprește hemoragiile, scade febra, este adjuvant în răceala și în bolile de rinichi.
   Acţiune terapeutică
Stomahic, hemostatic, antiinflamator, coleretic-colagog, indicat în anorexie, dispepsii, colici gastrice, gastrite, enterocolite, dischinezie biliară, colică hepatică, insuficienţă hepatică, cistite, dismenoree                                                   
   Recomandări:                                                                            

Intern:gastrită, anorexie, dischinezie biliară, anexită, colită, constipaţii, infecţii ale căilor urinare, dereglări ale ciclului menstrual, probleme circulatorii, hemoragii, contra digestiei proaste, reduce tensiunea arterială, ameliorează circulaţia venoasă şi atenueaza varicele.                                                                                  

Extern:în tratamentul diferitelor plăgi, arsuri, abcese, furuncule, etc.

COADA RACULUI (Potentilla anserina)                                                       

Exista pe meleagurile acestea dintotdeauna și crește acolo unde este umed – pe marginea santurilor, lacurilor și raurilor. Poate ca oamenii i-au dat numele de la racii de balta cu care se aseamana, dacă te uiți bine.                                                        Are atâtea nume, încât deca te-ai întreba de unde ii vin toate, ai petrece ani de zile gandindu-te. I se mai zice argintica, buruiana de scrante, buruiana junghiurilor, forostoi, iarba scrantiturii, iolut, vintricea, zolotnic etc.                                        

Este buna pentru linistirea durerilor de stomac, oprește diareea, calmeaza durerile menstruale, întărește organismul după boala sau în anorexie.
Acţiune terapeutică
Este astringent, favorizează coagularea sângelui, are acţiune spasmolitică, este indicat ca antispastic, împiedică formarea calculilor renali, este util în anemie, convalescenţă, artrite, hipermenoree, dismenoree, enterocolite, colici gastrice, diaree, calculoză renală.
Recomandări
Intern: diaree (inclusiv forme rebele), colici gastro-intestinale, în hemoragii (inclusiv în metroragii cu menstre neregulate, prelungite), în litiaza urică, artrită.
Extern: se recomandă la tratarea inflamaţiilor gingivale, leucoreelor, ulceraţiilor cutanate.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare