CASTRAVETELE AMAR- ALIATUL NATURAL IN LUPTA CU DIABETUL

Din punct de vedere botanic, aparține familiei Cucurbitaceae și este o rudă apropiată cu cantalupul, castravetele, dovlecelul și squashul (dovleac placintar).
În afară de numele științific, are și alte nume diferite în limbi diferite, cum ar fi Ampalaya în Filipine, Cerasee în Jamaica și Karila în India
Originar din India, planta prosperă în regiuni tropicale și subtropicale și este cultivat pe scară largă în America de Sud, Asia, Africa și insulele Caraibe. Se recoltează înainte de a se coace complet, altfel devine din ce în ce mai amar. Caracteristicile cele mai proeminente ale plantei sunt textura dura și gustul amar.
Castravetele amar se înmulțește din viță iar fructul este verde, cu formă de alungită, cu un exterior distinct, neplăcut. Mărimea, textura și gustul amar variaza în funcție de regiunile în care crește .
Gustul este de asemnea neplăcut – intepator, amar și acru. Însă, în ciuda gustului neplăcut este prezent în multe feluri de mâncare asiatice – bucătăria chineza și japoneza- și în bucătăria din India de Sud.

Castravetele amar este la fel de răspândit în medicina naturista iar utilizarea sa în medicina tradițională datează  încă de acum 600 de ani. În prezent, studiile farmacologice și studiile clinice au constatat că fructele sunt bogate în vitamine și minerale esentiale și au multiple beneficii pentru sănătate, în special efecte hipoglicemice.
Castravetele amar conține  toată gama de vitamine B, inclusiv acid folic, vitamina A, vitamina C, potasiu, calciu, cupru, mangan, fier, magneziu, zinc, caroten, luteina și zeaxantina
De asemnea, castravetele amar conține cel puțin trei substanțe active cu proprietăți antidiabetice - charantina, compus confirmat prin studii ca avand efect de  a glicemiei, vicină și polipeptidă-p - un compus asemănător insulinei.
Beneficii ale castravetelui amar pentru sanatate
1. Tratamentul diabetului zaharat și controlul nivelului de zahăr din sânge
Utilizarea principala a fructului de Momordica Charantia, în medicina naturista, este pentru scăderea nivelului zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat tip 2.
Este considerat cel mai puternic și mai popular fruct în ceea ce privește gestionarea diabetului prin intermediul medicinei alternative. Consumul de ceai din Castravete amar este o practică obișnuită a managementului diabetului în țările asiatice.
Anumite elemente ale castravetelui anmar, în special polipeptida-P, au compoziții structurale asemănătoare insulinei produse de corpul uman. Compoziția fitochimică generala a castravetelui amar, consta in charantină, saponine steroidice și alcaloizi. Charantina crește,  în mod specific,  sinteza glicogenului în celulele hepatice și musculare. Polipetida – P și Charantina, impreună,cu ceilalti compuși ii imprima efectele efectele hipoglicemice fructelor de castravete amar
Consumul regulat de castravete amar - fie că este vorba de fructe, suc, pulbere uscată, ceai sau capsule poate potenta efectele hipoglicemiante ale medicamentelor convenționale.
2. Imbunatatirea imunitatii
Adăugarea de fructe sau suc de castravete amar în alimentatia dvs. crește capacitatea organismului de a se recupera după boli și scade riscul de a contacta diverse  infectii. Castravetele amar conține  antioxidanți, care ajuta organismul sa lupte împotriva virusurilor și infectiilor. Antioxidanții atacă radicalii liberi din organism și elimină alți compuși dăunători care pot provoca o serie de afecțiuni. Castravetele amar este foarte bogat în vitamina C, un puternic antioxidant. 100 de grame de castravete amar furnizeaza peste 80 mg de vitamina C.
3. Decongestionarea hemoroizilor
Castravetele amar are  proprietăți antiinflamatorii benefice pentru persoanele care suferă de hemoroizi. Se face  o pasta din radacinile plantei și se aplica pe zonele inflamate pentru a reduce durerea și a opri sângerarea. Aceasta pasta se poate folosi, de asemenea, pentru a grabi vindecarea  rănilor și pentru alte afecțiuni ale pielii.
4. Imbunatatirea vederii
Castravetele amar conține, în special, flavonoide care mentin sănătatea ochilor, cum ar fi α-caroten, β-caroten, luteină și zeaxantină. Împreună, acești compuși cresc acuitatea vizuala și imbunatatesc vederea pe timp de noapte, și ajuta la stoparea avansarii degenerescenței maculare. Acești compuși joacă un rol crucial în combaterea efectelor îmbătrânirii, eliminând radicalii liberi care pot duce la numeroase complicații.
5. Adjuvant în afectiuni respiratorii
Castravetele amar poate ajuta la reducerea simptomelor anumitor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita și febra fanului. Castravetele amar are proprietăți antihistaminice, antiinflamatorii și antivirale, ceea ce îl face un aliment ideal în menținerea sănătății respiratorii. De asemenea, ajută la reducerea sforaitului nocturn
6. Adjuvant în reducerea nivelului colesterolului
Castravetele amar este, de asemenea, consumat pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău, și împiedică formarea placii de aterom pe pereții arteriali.
Utilizarea Castravetelui amar în alimentatie 
Puteți include castravetele amar în alimentatie ca atare, sub forma de suc sau smoothie. Castravetele amar se taie longitudinal, se curata de coaja și de semninte iar apoi se poate folosi la gatit, sucuri sau smoothie.
Consumat ca atare poate fi gatit în cuptor, fiert, sau gatit la aburi.  Gatit, poate fi consumat simplu sau adaugat în diverse preparate.
Dacă este prea amar, după tăiere în bucăți, înmuiați în apă clocotită timp de 2-3 minute și lăsați-l apoi să se scurgă pe un prosop timp de aproximativ 10 minute - apoi gătiți după cum doriti.
Ca și suc sau smoothie se poate amesteca cu alte legume sau fructe. Puteți adăuga ghimbir, stevie sau lamaie pentru a reduce gustul amar. Pot fi adaugate și fructe în funcție de preferințe, dar dacă folosiți sucul de castravete amar pentru scaderea glicemiei țineți cont de cantitatea de zahăr continuta de fructe și evitati-le pe cele foarte dulci.
Utilizarea Castravetelui amar în terapia diabetului
Ca și adjuvant în scaderea glicemiei și în tratamentul zaharat de tip 2, majoritatea persoanelor prefera sa folosească castravetele amar sub forma de ceai sau capsule.
Ceaiul de Castravete amar  se prepara ca și infuzie dintr-o lingura de fructe uscate adaugate la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute după care se strecoara și se consuma. Este recomandat consumul a 3 cani cu ceai pe zi cu 30 de minute înainte de masa.
Capsulele de castravete amar se administreaza în funcție de valoarea glicemiei și de către indicatiile producatorilor sau a consultantului de specialitate.
În administrarea capsulelor este indicat să se țină cont de faptul ca, potrivit studiilor, eficiența Momordica Charantia în scaderea glicemiei începe de la concentratii de 500 mg, doza putand fi crescuta pana la 2000mg/zi în funcție de valoarea glicemiei.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare