- Plante medicinale
- 702 views
- 1 comments
- sanatate, beneficii, detoxifiere, papadie, anemie
Beneficiile papadiei pentru sanatate
Papadia (Taraxacum officinale L.) este o specie erbacee, perena, cu latex albicios, radacină pivotanta, frunzele lanceolate cu lobi inegal sectaţi grupate în rozetă bazala; tulpina aeriana cilindrica, goala in interior, fara noduri, se termina cu o inflorescenta formata din flori galbene.
In scop medicinal, de la papadie se foloseste partea aeriana (Herba Taraxaci) se poate recolta primavara sau vara devreme in lunile aprilie – mai si radacina (Radix Taraxaci) care se recolteaza in perioada iulie – septembrie. Datorita asemanarii mari, frunzele de papadie pot fi confundate cu cele de cicoare, frunzele de papadie se deosebesc prin faptul ca au suprafata neteda, lipsita de peri, iar cele de cicoare sunt paroase.
Substantele active din papadie stimuleaza activitatea stomacului, a ficatului si a vezicii biliare si exercita o importanta actiune diuretica, ajutand organismul la eliminarea lichidelor si, o data cu acestea, a produsilor toxici de metabolism. Datorita continutului de vitamina A si C, papadia este mentionata ca un posibil agent antioxidant si anticanceros.
Papadia vindeca anemia, acneea, celulita, reumatismul, hemoroizii, fermentatiile intestinale, tulburarile de metabolism, eczemele, inflamatia ganglionilor, guta, litiaza biliara, litiaza renala si stimuleaza activitatea ficatului. Se recomanda chiar si in problemele circulatorii, hepatice, renale, guta, obezitate si diabet.
Detoxifica organismul
Papadia constituie o componenta importanta a terapiilor de purificare, de eliminare a toxinelor acumulate în organism. Poate fi folosita profilactic (de exemplu in cadrul curelor de purificare de primavara), fie cu intentie terapeutica in contextul bolilor provocate de incarcarea cu reziduuri toxice a organismului: afectiuni cutanate, afectiuni metabolice, alergii, boli autoimune sau neoplazice.
Trateaza afectiunile hepatobiliare
Papadia este eficienta in steatoza hepatica, hepatita acuta si cronica, in cazul consumului indelungat de alcool sau de medicamente care afecteaza ficatul. Lactonele sesquiterpenice au potential hepatocurativ, evidentiat prin scaderea transaminazelor (ALT, AST), fosfatazei alcalina (ALP) si bilirubinei. Prin proprietatile coleretice si drenoare biliare se utilizeaza pentru colecistite si calculi biliari, dar in general ajuta în tulburarile functionale ale vezicii biliare.
Reduce riscul cardiovascular
Datorita actiunii diuretice, preparatele fitoterapeutice din papadie sunt un adjuvant util in hipertensiunea arteriala si in insuficienta cardiaca.
Papadia este recomandata în hipercolesterolemie, obezitate si in bolile cardiovasculare, mai ales in cele avand ca substrat ateroscleroza.
Ajuta in afectiunile cutanate
Prin efectul detoxifiant, papadia este utilizata, alaturi de alte plante medicinale in caz de eczeme, pistrui, veruci, negi, acnee.
Sustine buna functionare a rinichilor
Efectul diuretic este exploatat si in cazul calculilor renali sau ureterali, prin marirea fluxului de urina urmarindu-se eliminarea calculilor din caile urinare.
Ca diuretic, faciliteaza eliminarea retentiei hidrosaline de diverse cauze. Este utila in afectiuni urinare: litiaza renala, insuficienta renala cu reducerea cantitatii de urina eliminata.
Preparare si administrare
Papadia se poate utiliza intern sub forma de infuzie din frunze, decoct din radacină, macerat la rece, tinctura dar si sub forma de pulbere sau extract in capsule.
Ceai de papadie. Se prepara sub forma de infuzie din frunze astfel: toarna peste o lingurita de frunze uscate 250 ml de apa clocotita si lasă cana 10-15 minute acoperita. Bea 2-3 cani pe zi pentru cresterea diurezei. Pentru stimularea poftei de mancare se bea 1/2 de cana, inaintea meselor principale.
Pulberea de radacina de papadie se ia înainte de masa cate o lingurita de pulbere, de 3-4 ori pe zi, umezita cu putina apa sau amestecata cu miere. Pentru eficienta maxima, pulberea se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite.
Se poate prepara si macerat la rece din 4 lingurite de pulbere intr-un litru de apăaplata, la temperatura camerei 6-8 ore, apoi se strecoara si se consuma întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Capsule pe bază de papadie. Contin pulbere sau extract de papadie, ca unic component activ sau in combinatie cu alte plante sau extracte, pentru un efect sinergic.
Tinctura de papadie are o acţiune de detoxifiere a ficatului, de ”purificare a sangelui” si actiune diuretica. Contine compusi sesquiterpenici, derivati triterpenici pentaciclici, cu actiune tonic-amara, stomahica, eupeptica, stimuleaza secretiile digestive (gastrice, intestinale, biliare, pancreatice), compusi fenil-propanoici, cu efect coleretic/colagog, stimuleaza functia detoxifianta a ficatului, lactone - stimuleaza motilitatea – au actiune laxativa, steroli (taraxasterol,beta-sitosterol) cu efect hipocolesterolemiant, colina – drenor si tonic hepatic, inulina (in cantitate mare in radacina)– fibra solubila – prebiotic, flavonoide – actiune diuretica, uricozurica, vitamine (A, B1, C, D), saruri minerale – actiune tonica aperitiva, vitaminizanta.
La nivel hepatic – indepărtează stagnarea, tonifica structura hepatica, dizolva pietrele colesterolice, imbunatateste digestia, decongestioneaza sistemul portal. Dupa mese indigeste se recomanda 4-5 zile de administrat tinctura de Papadie, 10-15 pic in apa, de 3-4 ori pe zi. Este un bun remediu pentru fluidificarea mucusului stagnant in tubul digestiv, cu tulburari multiple (hepato-biliare, dar si tip constipatie si digestie dificila).
In dischinezia biliara, se recomanda decoctul preparat din 2 lingurite de frunze si radacini la 1 cana de apa. Se firbe timp de 10 minute. Se administreaza 2 linguri de decoct la intervalde 4 ore.
Pentru stimularea diurezei, se poate prepara un decoct din 2 lingurite de radacini la 1 cana cu apa. In acest caz, decoctul se fierbe timp de 15 minute si se beau 2 cani pe zi.
Salata de papadie - si frunzele crude au calitati terpeutice uimitoare, inclusiv datorita continutului bogat de antioxidanti si vitamine - vitamina A sub forma de betacaroten, vitamina C, care potenteaza absorbtia fierului, vitaminele B1, B2 si B6, vitamina E si vitamina K, dar si continutului de calciu si fier, cupru, fosfor, mangan, potasiu, magneziu si aminoacizi esentiali. Din frunzele proaspete, tinere de papadie se poate prepara o salata excelenta sau se pot folosi in supe sau ciorbe.
Prepare unei astfel de salate este simpla: frunzele de papadie se spala cu apa sarata si se rup in bucati medii, de unu - trei cm lungime. Se adauga ceapa verde taiata rondele si câteva linguri de zeama de lamaie, după gust, putin ulei si eventual, usturoi pisat. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.