Salcamul este un arbore din familia leguminoaselor, renumit pentru parfumul placut mirositor al florilor sale care infloresc din aprilie până în mai sau iunie, în funcție de temperatură.

Florile albe parfumate conțin nectar , pe care il colectează albinele, transformându-l în celebra miere de salcâm. Această miere este foarte apreciată în Europa datorită proprietăților sale. Este curat, lichid, ușor, aparține celor mai delicioase tipuri. Este ideal pentru copii, dar nu mai puțin de un an. Are un efect calmant asupra stresului, nervozității și insomniei la adulți. Mierea de salcam este foarte apreciata, atribuindu – i – se proprietati antitusive si din considerente practice, fiind printre putinele feluri de miere care nu se zahariseste decat dupa foarte mult timp. In scop medicinal se folosesc florile.

Florile de salcam sunt bogate in flavone (robinina, acaciina), acid cafeic si clorogenic, ulei volatil.

Lemnul de salcam este amintit in Biblie, ca material de constructie si este si astazi apreciat datorita rezistentei si durabilitatii sale.

Salcâmul este o plantă parfumată cu proprietăți vindecătoare:

Preparatele medicinale din flori de salcam sunt utilizate pentru calmarea durerilor reumatice, pentru atenuarea aciditatii gastrice, in arsurile retrosternale datorate hiperaciditatii, ca antitusiv si emolient in infectiile acute ale aparatului respirator.

Florile sunt consumate proaspete. Ele pot fi, de asemenea, prăjite laminate în aluat pentru a pregăti o clătită. Floarea este culesă chiar înainte de deschidere, iar frunzele sunt destul de tinere. Utilizarea medicală a salcâmului este limitată la floare, deoarece alte părți, în special coaja, sunt considerate otrăvitoare.

Probleme digestive

Deoarece salcâmul contine fibre solubile benefice, ajuta la digestie. Poate avea efecte calmante pentru cei care suferă de tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS).

Floarea de salcam are proprietati miraculoase si calmeaza in cateva minute durerile gastrice. Se poate face si tratament de lunga durata, precum si tratament scurt. In tratamentul de lunga durata, trebuie consumata cate o lingurita cu pulbere de flori de salcam inainte de fiecare masa, pentru gastrite si ulcer. Se poate tine cura de o luna, cu posibilitatea de a se repeta dupa inca o luna de pauza. De asemenea, puteti prepara o infuzie de flori de salcam, turnand circa 200 de mililitri de apa fiebinte, clocotita peste o lingurita de flori de salcam uscate. Acoperiti ceasca timp de 5-10 minute, strecurati si beti lichidul obtinut.

Calmarea unei dureri în gât

Salcâmul este o planta naturala care actioneaza ca un calmant pentru membranele mucoase. Această acțiune calmantă poate acoperi și calma iritațiile asociate cu durerile în gât. Multe dintre medicamentele și picăturile de tuse de astăzi conțin salcâm.

Floarea de salcam contine ulei volatil, precum si acacina si robinina, doi compusi foarte impoartanti cu proprietati antitusive excelente. Infuzia de flori de salcam, consumata la o temperatrua nu prea ridicata poate calma crizele de tuse convulsiva. De asemenea se poate indulci infuzia cu miere din floare de salcam.

Combate stresul

Floarea de salcam are efect relaxant, calmant, datorita substantelor pe care le contine. O cura cu ceai de floare de salcam este un remediu excelent impotriva stresului. Astfel, se bea timp de o luna cate unsa sau doua caini de infuzie de floare de salcam zilnic si migrenele cauzate de stres vor disparea garantat.

Sanatate dentara

Extractul de salcâm adăugat în pasta de dinți combate gingivita. De asemenea, s-a constatat că acest adaos de salcâm are un puternic efect antibacterian asupra cavitatii bucale. Acest lucru poate ajuta la prevenirea multor boli gingivale și la reducerea plăcii bacteriene.

Salcam pentru acnee

Mierea unică de salcâm, seva dulce concentrată, are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Aceste proprietăți fundamentale sunt ideale pentru reducerea și prevenirea acneei.

Comments (1)

    • Iustin
    • 2023-05-22 14:35:44
    Aveți dreptate

New comment

You are replying to a comment

Produs adăugat la wishlist
Produs adaugat la lista de comparare